Studie: pasta kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Undviker du kolhydrater trots att du älskar pasta?

Om vikten är orsaken kan du släppa lite på tyglarna. En ny studie visar nämligen att du kan njuta av pasta – och samtidigt gå ner i vikt.

De senaste åren har kolhydrater blivit något av en het potatis. Vissa tycks snarast se dem som ett gift, medan andra sjunger pastans lovsång.

Du som hakat på någon av trenddieterna, men drabbas av ett omåttligt carbonarasug då och då kan nu släppa alla hämningar och ge dig hän åt ditt begär.

En alldeles färsk studie visar nämligen att pasta inte alls gör dig tjock, utan tvärtom till och med kan hjälpa dig att gå ner i vikt, skriver The Independent.

Lågt glykemiskt index

Det är en grupp kanadensiska forskare vid St Michaels sjukhus i Toronto som undersökt vilken inverkan pasta fick på närmare 2 500 personers vikt och BMI.

Deltagarna fick äta ungefär 3,3 portioner pasta i veckan, samtidigt som de gick på en GI-diet.

Pasta har nämligen lågt glykemiskt index jämfört med andra raffinerade kolhydrater, vilket innebär att blodsockret höjs långsammare än om du äter till exempel vitt bröd.

– Studien visade att pasta inte bidrog till viktuppgång eller att kroppsfettet ökade, säger studiens huvudförfattare, Dr John Sievenpiper vid St Michaels sjukhus till The Independent.

Gick ner i vikt

Faktum är att deltagarna som åt pasta till och med gick ner lite i vikt.

– Så tvärtom alla farhågor, kanske pasta kan vara en del av en hälsosam kost, såsom GI-diet, säger John Sievenpieper till The Independent.

Forskarna är noga med att påpeka att studien endast har undersökt hur pasta fungerar som en del av GI-kost, och att fler studier måste göras för att reda ut hur pasta kan ingå som en del i andra hälsosamma dieter. Resultaten är dock tydliga:

– Om man väger samman resultaten, kan vi nu med visst självförtroende säga att pasta inte har någon motsatt effekt på viktresultaten när det konsumeras som en del av ett hälsosamt kostmönster, säger John Sievenpiper till The Independent.

Publisert:

LÄS VIDARE