Vitlök skyddar mot fästingar

Hälsa

Fantastiskt, säger parkarbetare som har testat

Vill du slippa fästingbett i år? Ät vitlök!

På parkförvaltningen i Ronneby har antalet bett minskat till nära noll sedan hela personalen testade vitlökskapslar för tre år sedan.

– Det är helt fantastiskt, säger Tommy Andersson, som jobbat ute i terrängen under 17 år.

Se upp! Fästingarna är redan i farten.
Se upp! Fästingarna är redan i farten.

Det var parkförvaltningens chef Peter Lindahl som hörde talas om att kustjägarna hade testat vitlök för att minska problemen med fästingar när de låg ute i fält. Det gjordes under en studie vid Lunds universitet.

Lyckat försök

Han bestämde sig för att testa det på sin personal. Under vår och sommar drabbades de ofta av bett eftersom de jobbar bland buskar och i gräset, där fästingarna håller till. Betten var besvärande och ledde flera gånger till sjukskrivningar.

Försöket började för tre år sedan. Personalen åt fyra vitlökskapslar per dag, två på morgonen och två före middagen. Detta gjorde de under hela året, och resultatet blev så lyckat att de har fortsatt sedan dess.

– Det är ju en investering för kommunen, säger Tommy Andersson. Vi har ju knappt varit sjukskrivna alls sedan dess.

Han beskriver kuren som en revolution. Och skillnaden märktes direkt.

– Jag har tidigare blivit biten flera gånger per år. Men sedan dess har jag inte fått ett bett.

Fästingarna redan i farten

Redan nu är fästingfaran hög. Så fort temperaturen når plus fem grader kvicknar de till, och kryper upp på grässtrån för att värma sig.

– Jag var ute vid påsk, och det finns mycket fästingar redan, säger Rolf Gustafson, infektionsläkare vid Huddinge universitetssjukhus, och expert på fästingrelaterade sjukdomar.

Han tror att vitlök kan vara ett bra sätt att skydda sig mot de blodsugande små krypen.

– Det fungerar ju olika på olika människor, men det har ju gett effekt. Det gäller bara att man tar det regelbundet, säger han.

10 000 får borrelia varje år

Varje år smittas 10 000 svenskar av borrelia, som sprids via fästingarna. Det finns inget vaccin mot det, men kan behandlas. Det är, enligt Rolf Gustafson, viktigt att söka igenom kroppen noggrannt, direkt efter en promenad i fästingområden. Om fästingen tas bort inom två dygn efter bett minskar risken för att smittas.

Det vanligaste tecknet på att man smittats är en ringformad rodnad kring bettet. Då är det viktigt att söka läkare, även om man mår bra i övrigt.

Kan vaccinera sig mot TBE

En farligare sjukdom är TBE. 100 svenskar drabbas varje år, och 40 av dem får bestående hjärnskador. Det finns vaccin, och genom att ta tre sprutor – två första året, och den tredje året därpå – är man skyddad under tre år.

Karin Klarström

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa