Livsfarligt att dricka för mycket vatten

Flera spädbarn har fått livshotande skador av mammans vattendrickande

Att dricka vatten kan vara livsfarligt.

Trenden att dricka litervis med vatten varje dag är inte anpassad efter kroppens sätt att fungera.

Vi uppmanas ständigt att dricka mycket vatten. Men för vissa kan uppmaningen vara livsfarlig. Särskilt gravida kvinnor som ska föda riskerar både sina egna och fostrens liv genom att följa uppmaningarna.

– Att det skulle vara hälsosamt att dricka mycket vatten är fullständig nonsens från början till slut, säger docent Agnes Wold på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Spädbarn allvarligt sjuka

Förra våren tog barnläkare i Stockholm emot minst fyra spädbarn med vattenförgiftning. Två av mammorna var också förgiftade, den ena hade blivit medvetslös.

– Det var vanliga svenska morsor som drack så mycket som man uppmanas att göra, säger Agnes Wold. Spädbarnens tillstånd var livshotande.

Hjärnan svullnar av vattnet

Problemen som uppstår när man dricker för mycket vatten beror på att saltbalansen i kroppen blir fel när man kissar för mycket. Människokroppen kan inte göra sig av med hur mycket vatten som helst. Vattnet blir kvar i kroppen och går ut i cellerna.

– Vad du dör av är att det går in vatten i cellerna i hjärnan. Hjärnan svullnar och blodtillförseln stryps, säger Agnes Wold.

Gravida håller kvar vatten

Rolf Zetterström är professor emeritus i pediatri och har forskat bland annat i vad som händer när vi får rubbningar i kroppens vattenomsättning.

– När kvinnor ska föda sätts det in hormoner som håller kvar vatten. Om kvinnan druckit för mycket håller hon kvar för mycket vatten. Både hon och barnet kan få kramper.

Har man blivit vattenförgiftad finns det risk för att det uppstått hjärnskador.

Vill stoppa vattendrickarna

Agnes Wold vill få ett slut på det onödiga vattendrickandet i Sverige.

– Man får absolut inte hålla på att säga till gravida, människor med hjärtfel eller njurskador att de ska dricka mer vatten, säger hon. Man ska inte uppmana folk att dricka mer.

– Man ska inte tänka på hur mycket man dricker. Man ska låta det där sköta sig själv.

Rolf Zetterström vet hur mycket vatten människan behöver och tål.

– Om vi inte svettas mycket så är normalbehovet vatten för en normalstor människa ungefär två liter om dagen. Den dosen kan vi både dubbla och tredubbla om vi är friska, men dricker man mer än 5-6 liter då är det mer än man behöver, säger Rolf Zetterström.

När det är varmt råder han folk att dricka måttligt och försiktigt så att det inte blir så stora mängder på en gång.

Malin Ekmark

Publisert: