”Jag vill fortsätta detoxa hela livet”

Zandra utvecklas, denna gång: Detox

Klara färdiga juica!
Klara färdiga juica!

Krönikören Zandra Lundberg har fått uppdraget att förbättra sin livsstil.

De senaste tio dagarna har hon ägnat sig så helhjärtat det går åt: Detox.

Hej Zandra
 Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin 
hund. Är krönikör, reporter och bloggare. 
Styrketränar ibland, yogar oftast.
Hej Zandra Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin hund. Är krönikör, reporter och bloggare. Styrketränar ibland, yogar oftast.

Du måste ha levt i en skranglig trädkoja i urskogen de senaste åren om du inte hört talas om detox. Jag känner få som faktiskt testat att detoxa, men folk pratar jättemycket om det. Hur bra det vore att bara en gång för alla rensa ur kroppen.

Jag har nog en jättesmutsig kropp. Jag har i alla fall aldrig avgiftat den tidigare. När jag nu ska slå till på mitt livs första detox går jag ut hårt och juicar de tre första dagarna. Att juica innebär att bara dricka juice. Ingenting annat. Eftersom jag är en lat innerstadsbo som bor så litet att jag inte får plats med någon egen juicemaskin så beställer jag en låda med juice till dörren. Det är 18 juicer. Sex stycken flaskor om dagen.

– Kom ihåg att dricka mycket vatten också, tjoar juiceexperten Patrik Brühl till mig.

Uäh. Aldrig 
i mitt liv hade jag trott att jag skulle hinka i mig grönkål.
Uäh. Aldrig i mitt liv hade jag trott att jag skulle hinka i mig grönkål.

Min första dag med enbart juice är ett rent och skärt helvete. Jag önskar inte ens det här till min värsta fiende.

Inte för att jag har några fiend­er, men ni fattar säkert vad jag menar.

Jag fryser så fruktansvärt mycket. Det enda jag kan tänka på är att få fylla upp magen med varm stabbig lasagne. Jag går och lägger mig tidigt och hoppas på att mitt mående ska vara bättre när jag vaknar dagen efter.

Det är det inte.

Jag är lättirriterad och kan knappt koncentrera mig på mitt jobb. Det här är normalt, det är kroppen som avgiftas, läser jag på nätet. Tänker för mig själv att den gärna får vara fullproppad av gift bara jag slipper må så här. Jag springer på toa hela tiden. Inte så konstigt, jag dricker trots allt tre liter juice om dagen.

Jag vaknar vid 05.00 på natten och måste kissa. Jag hinner fram till toadörren innan det svartnar för ögonen. Jag håller krampaktigt i handtaget medan resten av kropp­en liksom säckar ihop. Där hänger jag i en minut. Kanske fler, tidsuppfattningen är inte den bästa.

Jag rannsakar mig själv efter att ha vaknat till liv och inser att jag gjort nybörjarmisstag nummer ett. Jag har inte druckit en enda klunk vatten under dag tvås detox. Det förklarar varför jag haft en sprängande huvudvärk.

När jag vaknar dag tre är det som att en stor börda lättat från min kropp. Kanske är det lite av gifterna som försvunnit? Hur som helst känner jag mig fräsch och pigg. Jag skulle kunna dricka juicer i flera veckor till. Kanske går det att leva enbart på flaskor fyllda med juice?

Nåväl. Dag fyra är det dags att börja äta. Resten av den här detoxen ska jag bara hålla mig borta från kött, mejeriprodukter, hel- och halvfabrikat, mjöl och kaffe.

Jag svänger glad i hågen ihop broccolisoppor och bönsallader som om jag aldrig gjort någonting annat. Kan inte minnas senast jag hade så här mycket kraft. Jag vill alltid må så här. Varför håller jag på och trycker i mig en massa mat som gör att jag får mindre energi? Det verkar ju frukt­ansvärt dumt.

Jag känner att jag vill fortsätta resten av livet.

Sex dagar senare är detoxen över.

Jag firar med en lussebulle som min kompis bakat.

Lovar och svär för mig själv att jag ska detoxa bort den efter nyår.

att göra en detox

VAD ÄR GREJEN?

Att detoxa handlar om att rena kroppen. Forskare är dock kritiska till om det faktiskt går att rensa ur gifter och slaggprodukter från kroppen. Däremot anser förståsigpåarna att en detox är bra på så sätt att man äter mer hälsosamt – vilket alltid är bra för kroppen.

WOW-FAKTOR

Jag känner mig så lätt och energifylld. Som om jag vore barn första dagen på sommarlovet.

Jag har inte några bekymmer i världen. Allt rullar på. Jag är i ett flow, hög på livet.

HÄLSOEFFEKT

Jag får märkbart (åtminstone lite, lite) bättre och klarare hy. Vågen visar att jag gått ner två kilo (de går jag dock upp hastigt och lustigt när jag börjar äta som vanligt igen). Den bästa effekten är att jag mår så otroligt bra och känner att jag har sån kraft, efter de första två dagarnas hemska prövning.

Ett litet hav av juice bara!

När jag endast har druckit dessa i tre dagar är det dags att börja äta. På menyn står

en helt vanlig broccolisoppa med helt vanlig spirulina.

+

+ Aningen glowigare hy!

+ Känner mig piggare. 

+ Vill leva på juice resten av mitt liv.

– Håller på att svimma av vätskebrist.

– De två första dagarna är vedervärdiga.

– Det tar ett tag att börja uppskatta juicerna. Speciellt de gröna…

Veckan 4 bästa sulfatfria schampo - Skönhetsredaktörerna
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN