Johanna Hill: ”Ett fantastiskt sätt att rensa skallen på”

Träning

Därför älskar instruktören Johanna att träna

För 14 månader sedan fick Johanna Hill barn.
Men det var inget som stoppade henne – hon började motionera försiktigt redan några dagar efter förlossningen.
– För mig är träning livet, säger den 33-åriga instruktören.

För vissa är träningen ett tråkigt måste – för andra är det allt. Johanna Hill tillhör den senare skaran. För henne började träningsintresset med barngymnastik och fotboll.

I gymnasiet gick hon danslinje och tränade flera gånger om dagen. När hon sedan flyttade till Stockholm fortsatte hon med löpning och pass på träningskedjan SATS, där hon i dag är instruktör.
– Det är så roligt. Jag blir peppad av att träna i grupp och att få dem jag leder att komma tillbaka till mina klasser. Det är häftigt när man ser samma ansikten vecka efter vecka och år efter år. Det ger en kick och jag inbillar mig att jag gör ett ganska bra jobb, säger Johanna. 

Bara några dagar efter att James föddes

Under hela graviditeten fortsatte hon att leda olika pass. Och bara några dagar efter att James (i dag 14 månader gammal) föddes, så började hon röra på sig. 

– Det där är ju helt individuellt. Det viktiga är att lyssna på kroppen och känna att det känns bra. Jag hade en väldigt lätt graviditet och sedan föddes James två och en halv månad för tidigt. Det gjorde att min kropp inte blev så påverkad av att vara gravid. Därför var det inte några problem för mig att träna fram till några dagar före förlossningen. Om man kan så är det bra att röra på sig när man är gravid. Det gör återhämtningen lättare och man kommer tillbaka snabbare, säger Johanna.
Hon berättar att hon tog det väldigt lugnt efter förlossningen. Det viktiga för henne var att börja någonstans.

– Jag mådde väldigt bra och kände att jag klarade av att motionera. Jag tog det försiktigt och körde knipövningar och lättare styrketräning för att stärka upp. När det gällde löpningen var jag inte redo. Det är viktigt att ta det försiktigt så att man inte skadar sig. Är du osäker på hur du ska lägga upp träningen är mitt bästa tips att prata med någon som är inriktad på gravid- och mammaträning, säger hon.
Vill du ge din träningsgarderob ett lyft? Se Reeboks nya kollektion på Stadium.se

Tog hjälp av PT

Själv kom Johanna igång bland annat genom att ta hjälp av en pt för att bli lite extra motiverad. I dag tränar hon 4-5 gånger i veckan. Det blir allt från löpning och styrketräning till egna pass som hon leder.

– Styrketräning är det jag tycker är absolut roligast tillsammans med mina klasser. Man blir verkligen taggad av att träna i grupp och jag älskar det, säger hon. 
Vad ger träningen dig?
– Allt – det är livet för mig. Jag håller mig stark och frisk och blir mycket gladare som person. När jag rör på mig får jag energi, men det kan också vara väldigt meditativt och ett sätt att rensa skallen på. Det är helt fantastiskt, säger hon.

”Peppar upp mig själv”

Vad är ditt bästa träningstips till de som vill komma igång?
– Lever man inte i träningsbubblan, som jag gör, så tror jag att det är bra att planera. Packa träningsväskan och ta med den till jobbet. Går du hem emellan, så kan det vara svårt att komma iväg igen. Ett annat tips är att träna tillsammans med andra. Går du på klasser är det svårt att sluta mitt i klassen, bara för att du inte orkar mer.
Hur tänker du när det känns motigt?
– Då sätter jag på någon bra musik, så att jag peppar upp mig själv.
Hur laddar du inför ett pass?
– Jag äter som alla andra och är faktiskt en riktig gottegris. Det jag brukar tänka på är att äta en till två timmar innan träningen. Och så brukar jag lägga fram kläderna ett tag före det att jag ska iväg och välja något som matchar fint. Då känns det alltid extra roligt, säger Johanna Hill.
Uppdatera din träningsgarderob. Vad behöver du?
* Shorts
* Tränings-bh
* Linne
* Träningstopp
* Leggings

För att beställa plaggen – klicka här.

Reebok

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Träning

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning