Frukt är godis – om du vill slippa stroke

HÄLSA

Forskare: Vitt fruktkött minskar risken mest

Frukt och grönsaker minskar risken för att drabbas av en stroke, konstaterar nederländska forskare i en studie.

Men det duger inte med vilka frukter som helst.

I studien, som publiceras i tidskriften Stroke, har forskarna följt drygt 20 000 individer under tio år.

Alla deltagare fick fylla i ett omfattande frågeformulär om sina matvanor. Under uppföljningstiden dokumenterades 233 fall av stroke, det vill säga hjärnblödning eller hjärninfarkt.

Tydligt samband

Det visade sig att det fanns ett tydligt samband mellan intaget av frukt och grönsaker och risken för att drabbas av stroke. Men det gällde inte vilka frukter eller grönsaker som helst. Eftersom forskarna hade delat in studiedeltagarnas fruktintag beroende på frukternas färger, kunde de se om och i så fall vilka frukter som gav den största riskminskningen.

Då visade det sig att personer som åt många frukter och grönsaker med ett vitt fruktkött, som äpplen, bananer eller päron, minskade risken att drabbas av en stroke med 52 procent. För andra färger, däremot, fanns inget sådant samband.

Karotenoider och flavonoider

Färgen hos olika frukter återspeglar förekomsten av olika ämnen, som karotenoider och flavonoider. Därför tror forskarna att det är dessa ämnen som skyddar mot stroke.

TT