Bytte linser - blev allergisk

Av: 

Jessika Devert

Allergi

Tvingas nu ha glasögon

Lars Svärd använde vanliga linser innan en läkare rådde honom att byta till silikonlinser - utan att varna för riskerna.
Lars Svärd använde vanliga linser innan en läkare rådde honom att byta till silikonlinser - utan att varna för riskerna.

Efter att ha använt vanliga linser i hela sitt vuxna liv, fick Lars Svärd rådet av sin optiker att byta till silikonlinser. Det skulle vara bättre för ögonen och bättre för Lars som numera behöver både läsglasögon och linser. Vad han inte visste var att han var allergisk mot silikon.

– Det lät ju bra eftersom jag tycker att det är jobbigt med både läsglasögon och linser. Med de här multifokala linserna skulle jag inte behöva det. Jag skulle se bra både på långt och kort håll, säger Lars Svärd.

Dessutom talade optikern om för honom att det var speciellt bra med silikon eftersom det materialet släppte igenom mer syre till hornhinnan, vilket gör att ögat håller sig friskare längre. Lars stoppade linserna i ögonen och gick hem. Men redan efter ett par dagar märkte han att det började klia och irritera. Han blev röd och svullen och efter några dagar var han tvungen att ta ut linserna igen, det var ohållbart. Och han gick tillbaka till optikern.

– Då talade de om för mig att upp till 6-8 procent av linsbärare kunde få allergiska reaktioner mot just silikonet. Det kanske jag hade velat veta innan, säger Lars ironiskt.

Rådet han fick var att vänta några dagar tills det har läkt ut och sedan börja använda de gamla linserna igen, då skulle det ordna sig. Lars gjorde som han blev tillsagd men helt plötsligt fungerade inte de gamla linserna heller. Det gjorde ont och kliade och när han för tredje gången kom tillbaka till optikern så tittade de under hans ögonlock och konstaterade att den känsliga huden fortfarande var bubblig och irriterad. Optikern ryckte på axlarna och det enda  rådet Lars fick var att gå till vårdcentralen. Han har kollat upp om han kan operera sina ögon  för att för alltid bli av med sitt synfel men han har ett sådant gravt fel att det inte är säkert att det blir bra.

– Då måste jag byta ut hela linsen i ögat och det gör att jag kommer att se bra på långt håll, men ändå ha läsglasögon, säger han.

I dagsläget vet han inte riktigt vad han ska göra. Inga alternativ verkar riktigt bra.

– Det är superirriterande för nu måste jag ha glasögon hela tiden. De är i vägen när jag åker motorcykel och ja, de är i vägen hela tiden, säger Lars uppgivet.

Fakta silikon/latexallergi

Silikon är gjord av högkvalitativ plast och är motståndskraftigt mot temperaturskillnader. Silikonet åldras inte av solljus eller mjölkfetter. Latex är naturgummi som utvinns ur saften från gummiträdet, Hevea brasiliensis. Det är rester av proteiner i produkterna som framkallar allergin. Ungefär 1-2% av befolkningen lider av latex/silikonallergi. En markant ökning av allergin inträffade efter utbrottet av HIV under 1980-talet då användningen av skyddshandskar inom tand- och sjukvård ökade starkt. De som jobbar inom sjuk – och tandvården har större risk att utveckla allergin eftersom de använder latexhandskar dagligen. Normalt kommer symtomen ganska fort, redan efter 5-30 minuter efter kontakt och klingar av efter någon timme. Det visar sig genom klåda, rodnad och ibland nässelutslag men också som snuva, astma och svullnad. Ju längre en person kommer i kontakt med latex eller silikon, desto högre är risken att utveckla allergi.

Källa: www.medeca.se

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi