Chatta med läkaren om pollenallergi

Foto: Privat
Victoria Strand är allergispecialist på Astma- och Allergimottagningen vid St Görans Sjukhus.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Kliande ögon och rinnande näsa.
Pollensäsongen är här igen – och det kan bli en riktigt tuff säsong.
Ställ alla dina frågor till allergispecialisten Victoria Strand. Chatten börjar klockan 12:45 men du kan redan nu ställa dina frågor.

Ungefär 20 procent av befolkningen lider av pollenallergi.
Och i år kan det enligt experterna bli en extra tuff säsong för alla som lider av pollenallergi.

– Ja det finns en risk att den blir ganska intensiv eftersom våren är försenad vilket gör att det kan bli mycket på en gång, säger Victoria Strand, allergiexpert på Astma- och Allergimottagningen vid St Görans sjukhus.

Exakt hur tuff säsongen blir är svår att avgöra. Vädret och föregående års pollensäsong är också faktorer som spelar en stor roll.
– Björkpollen brukar det vara mycket av vartannat år och det var lite mindre förra året men sen spelar vädret en stor roll. Om det blir lite kallare nu igen så kan allt komma av sig, säger Victoria Strand.

Kan vara fler som är drabbade

Även om så många som 20 procent av befolkningen lider av pollenallergi så kan det vara ännu fler som är allergiska men som tror det är en förkylning.
– Symtomen är lika men det finns några saker som skiljer dem åt. Man brukar till exempel inte ha så mycket problem med kliande ögon vid en förkylning och pollenallergi sitter i betydligt längre än en förkylning, säger Victoria Strand.

Är du osäker på om du drabbats av pollenallergi? Eller har du andra frågor om pollenallergi, pollensäsongen eller vaccinering? Ta chansen och chatta med Victoria Strand klockan 12:45

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi

Pollen