Frukten fräter sönder dina tänder

Av: 

Sara Milstead

Hälsa

Tandläkare varnar för nya folksjukdomen tanderosion – när emaljen försvinner

Frukt och grönt kan förstöra dina tänder.

Sura livsmedel som tomater, vindruvor och apelsinjuice fräter sönder emaljen.

– Ett ökat hälsointresse ligger bakom trenden, säger Birgitta Lindquist, tandläkare.

Sura smaker är ett växande hot mot vår tandhälsa.

4 av 10 är drabbade av tanderosion, en sjukdom som innebär att emaljen långsamt fräts bort.

Mat med lågt pH-värde – där framför allt läsk är en stor bov – gör tandytan mjuk och porös. I grava fall försvinner den helt och blottar själva tandbenet, dentinet.

– Många av dem som har erosionsskador är helt omedvetna om detta. Det märker man inte med en gång, säger Birgitta Lindquist, tandläkare vid odontologiska institutionen i Göteborg. Sjukdomen befaras bli allt vanligare i framtiden, inte minst för att läskkonsumtionen är så stor bland barn och ungdomar.

Juice – surt som läsk

Men det är inte bara kolsyrade drycker som orsakar problemen. Även nyttig mat ger tanderosion, något som få känner till. Lågt pH-värde, det vill säga klart under 7, har till exempel citrusfrukter, mineralvatten, tomater, vindruvor, salladsdressing, sportdrycker och vin. Apelsinjuice har lika lågt pH-värde som läsk, trots att det verkar sundare. Kaffe smakar inte särskilt surt, men har ett pH-värde på cirka 6.

– Det finns ingen varningstext på sura livsmedel. Man kan inte se på produkterna vilket pH-värde de har, säger Birgitta Lindquist.

Mjölk stoppar syran

Den ökade hälsomedvetenheten har gjort att vi äter mer frukt och grönt.

– Det är förstås jättebra också, men gör att det blir sämre för tänderna.

Det finns färre födoämnen som är basiska än som är sura. Ost, mjölk och mejeriprodukter kan dock hjälpa till att stoppa syra-attackerna. Att avsluta middagen med en läcker ostbricka har alltså rent hälsosamma fördelar. Vissa tandläkare har också föreslagit ostbitar i stället för frukt som snacks på arbetsplatserna.

– Visst ska vi fortsätta dricka juice, men det är bra om man gör det i samband med frukosten, gärna med välling eller müsli, säger Birgitta Lindquist.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: