Gjorde rastaflätor – sen föll håret av

avSusanne Nylén

HÄLSA

Ett år senare har Jodie, 8, inte ett strå på kroppen

1 av 3 | Foto: Foto: ross parry agency
FLÄTADES FÖR HÅRT Jodie Holdsworths, 8, föräldrar betalade 400 kronor för att låta dottern få rastaflätor på semestern på Rhodos. De tog bara en halvtimme att göra, men lidandet kan bli livslångt.

LONDON. Massor av barn älskar att få rastaflätor på semestern.

Men för Jodie Holdsworth, 8, blev det förödande.

Hon tappade allt hår och det har fortfarande inte vuxit ut – efter ett år.

På semesterbilderna från Rhodos ler Jodie Holdsworth stolt och visar upp sina nya rastaflätor.

– Vi gjorde det i ett stånd längs vägen i Faliraki och det tog en halvtimme, säger mamman Lisa Smalley, 29, från West Yorkshire till The Times.

Ett år senare har Jodie kal hjässa och tittar ledsamt upp mot kameran.

Kanske inte växer ut

Inte nog med att håret fallit av. Hon har dessutom inga ögonbryn eller ögonfransar kvar. Enligt läkarna beror det på att håret flätades för hårt och de vet inte om håret någonsin kommer att växa ut igen eftersom hårsäckarna förmodligen är förstörda.

Fyra dagar efter hemkomsten från Rhodos i september i fjol hade Jodie fotografering i skolan och mamman tog ut flätorna.

”Vi var chockade”

Men de ramlade bara av.

– När hon duschade rann håret bokstavligen av. Vi var helt chockade. Hon fick en stor kal fläck på huvudet, säger Lisa Smalley.

Hos läkaren fick Jodie diagnosen alopecia – en sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Jodie hade fått den värsta graden som innebär total avsaknad av kroppsbehåring.

Läkarna tror att stressen över att hon tappade flätorna utlöste sjukdomen. Nu får hon behandlingar veckovis som ska stimulera hårsäckarna.