"Bästa tipset för att gå ner?"

HÄLSA

Kostrådgivare Zarah Öberg chattade med läsarna

Zarah Öberg säger: Hej kära vänner! Nu finns jag på plats för att svara på era frågor om kost, övervikt och hälsa för alla våra små underverk :-)
Moderator säger: Välkomna allihop, då börjar vi med dagens frågor..!
Stefan säger: Är det extra farligt med "fel & fet" mat när man är överviktig, eller är det lika farligt för den som inte är det minsta överviktig?
Zarah Öberg säger: Hej Stefan! Det är aldrig bra för en kropp med felaktig kost. Du kan egentligen vara smal men se illa ut på insidan. Dock så har du ett större överskott av fett om du är överviktig och det kan då påverka din kroppstyngd. Detta i sin tur kan ge belastningsskador och så vidare.
En mamma säger: Jag har en son som är 6 år, han är ca 135 cm och väger 30-35 kg. BVC säger han är lite "VÄL TUNG". Han hatar läsk och äter inget socker (yogurt, godis mm). Vi äter bara mörkt bröd, inget godis mm. Fasta måltider med grönsaker och frukt. Han är nästan alltid ute. Rör sig varje dag. Han är stark som en tjur men det tyckte inte bvc-tanten spelade nån roll för vikten. Hon stirrar blint på sina kurvor. Vad är normalt för en 6-åring i förhållande till vikten?
Zarah Öberg säger: Hej på dig! Det är viktigt att tänka på att BVC-kurvor utgår från BMI. Denna beräkning tar endast hänsyn till vad du väger... Inte vad du väger av. Du kan ha mycket muskler och vara tung... Därmed högt BMI. Barn kan växa in i sin vikt när de skjuter på längden! Min rekommendation är att göra en undersökning över hur stor fettprocent barnet har.
cola säger: Hej! Jag dricker ungefär 1 liter cola om dagen! (Pinsamt, jag vet!) Hur skulle min vikt (jag är en tjockis på 95 kilo) påverkas om jag slutade? I lite mer reda siffror, som kan motivera mig. Jag älskar cola, den är min bästis, men jag vet inte hur jag ska sluta. Kan man verkligen vara beroende av läsk?
Zarah Öberg säger: Du skulle minska drastiskt i vikt eftersom ett stort sockerintag ger ökad insulintillförsel. Insulin lagar in energin i kroppen. Även dina övriga portioner skulle minskas, dina tänder skulle må bättre och du skulle bli piggare :-) Har du provat mineralvatten med smak?
Caroline säger: Kan man gå ner i vikt utan att ändra det man tidigare alltid har ätit?
Zarah Öberg säger: Hej Caroline! Visst kan du det... Genom att öka din fysiska aktivitet, så ökar du ditt "energitapp" under dagen. Och det är energibalansen som räknas vid viktminskning/ökning.
carro säger: Vad ska jag göra med min son som har sötsuget.. Han väger 47 kilo och är snart 12 år. Han är duktig på att äta frukt och grönsaker.. Men har svårt att att låta bli att vilja ha något att tugga på när han har långtråkigt.
Zarah Öberg säger: Hej hej! Det är många som äter när de har tråkigt, är stressade eller trötta. Tristess löser du främst genom att aktivera honom istället. Ta en promenad tillsammans. Det ger er tillsammanstid, motion och ni får mindre tråkigt. Vatten kan hjälpa mot sötsug..!
Sandra säger: Hej! Jag har haft/har ätstörningar men det vet ingen om. Saken är den att det har gått över nu, men eftersom min kropp är så van vid svält så går jag upp jättefort i vikt så fort jag stoppar mig minsta lilla grej och jag undrar hur jag kan få allt till det normala igen?
Zarah Öberg säger: Hej söta du! Det är inte lätt att få en kropp i balans men det värmer mig att du är på väg *ler*. Försök att aktivera din kropp ordentligt så att du får upp din förbränning. Träna dina muskler, ät ordentligt med mat, gärna efter tallriksmodellen. Lycka till!!!!
Thore säger: Vad är ditt bästa "gå ner i vikt-tips"?
Zarah Öberg säger: Rör er mera!!!!
hej säger: Hej hej Zarah, jag är en kraftigt överviktig kille på 15 år och även om jag inte blir mobbad eller dylikt för min fetma så har min övervikt ändå påverkat mig kraftigt psykiskt. Hur ska jag förklara för mina föräldrar att jag mår psykiskt dåligt på grund av min fetma?
Zarah Öberg säger: Oj, vännen... det är en svår fråga! Jag behöver nästan veta hur din livssituation ser ut och hur dina föräldrar lever. Kan du sammankalla till ett "famljeråd"? Berätta hur du känner och att du vill förändra ditt liv? Att du vill ta hand om dig själv och även vill att de ska göra detsamma? Maila mig gärna på [email protected] och berätta mer!
sara säger: Hej... Jag måste fråga var vänder man sig om man har ett överviktigt barn... Jag gör ett projektarbete i skolan om just det.
Zarah Öberg säger: Du kan vända dig till mig! Jag har kostnadsfri rådgivning för ALLA som vill, behöver, och inte vill eller kan vända sig till sjukvården! Ideellt alltså.
En mamma säger: Tack för svaret. Kan BVC göra en räkning på fettprocent? Kan man göra det själv?
Zarah Öberg säger: Hej igen! BVC gör inte denna form av mätningar... mig veterligen... På överviktsenheterna genomförs både detta samt i vissa fall calipermätning (mäter underhudsfettet). Du kan inhandla en egen billig tanitavåg på nätet. Googla på tanitavåg.
maja säger: Hej. Jag är inte särskilt överviktig men har ett ganska stort sockersug, jag vet att jag ska hålla nivån jämn men hur kan jag underlätta att inte glömma bort och ta en chokladbit istället?
Zarah Öberg säger: Ställ klockan, kära du! Skalman var smart... (Kanske lite sölig men.. *skratt*). Ställ klockan på att ringa var 3:e timme. Till slut sitter vanan och då kommer det bli toppenbra, och du orkar mera under din dag!
kajka säger: Jag har protesterat mot glassförsäljning som sker på min dotters skola varje fredag. Skolsyster säger att en glass i veckan är försumbar. Är det det, eller ska skolan stå för det godisförbud som finns?
Zarah Öberg säger: Hej Kajka! Ja, visst är väl en glass i veckan försumbar men det beror ju på hur det övriga veckointaget ser ut. Många barn äter så mycket godis, dricker dricka och så vidare, så för dem kan det vara bra att minimera det i skola/omsorg. Tänk om de kunde ge alla barn en rolig aktivitet istället...
karin säger: Min 16-åriga dotter är oerhört kräsen i maten och anser sig vara för tjock, men är definitivt inte det. Matsituationen är ett gissel och nästan inget duger, lika lite som hon själv kan komma med förslag. Har du några förslag?
Zarah Öberg säger: Min första tanke är att ni "utbildar" henne på ett lättsamt sätt och berättar hur viktigt det är att äta, men av rätt saker. Många är så fokuserade på vad de inte ska äta, så de glömmer bort att de faktiskt måste äta för att må bra.
Anonym säger: Mina två äldsta söner är för smala, men min yngsta son är överviktig och gillar inte att röra på sig. Hur ska få mina äldsta söner att äta mer och samtidigt få min yngsta äta mindre och röra sig mer?
Zarah Öberg säger: Hej! Sätt er ner tillsammans och gå genom vad de skulle vilja äta och aktivera sig med. Låt dem bestämma en aktivitet per vecka som är "deras" och som alla hänger med på. Samma gäller maten... Fråga alla tre vad de vill äta av och öva gärna på tallriksmodellen tillsammans.
mia säger: Hur bryter man lättast tröstätande?
Zarah Öberg säger: Fundera kring varför du är ledsen. Varje gång du tröstäter, så skriv ner vad du åt, vid vilket tillfälle, vilken känsla som du kände och snart kommer du att se ett mönster. Kanske är det alltid i samband med en viss person, en viss situation eller viss tanke. Jobba vidare genom att ta varje tillfälle och fundera på hur du hade kunnat tänka annorlunda.
Marie säger: Min nioåring ligger på gränsen mellan övervikt och fetma. Hon äter sällan glass, godis och kakor eller dricker söta drycker, ändå går hon bara upp. Hon rör sig på fritids och i skolan, hoppar studsmatta etc, vi äter vanlig mat hemma, vad gör vi för fel?
Zarah Öberg säger: Hej Marie! Min tanke är direkt att hon äter när ni inte ser. Har ni saker hemma? Har hon egna pengar eller kan det vara så att hon äter hos vänner? Eventuellt, så kan ökad motion och minskade portionsstorlekar hjälpa, men det låter inte som att det är det som är problemet.
Moderator säger: Tiden är snart ute, dags för dagens sista fråga!
anne säger: Jag vill ha balans i mitt ätande. Jag äter nyttigt varje dag, inga godsaker som bullar eller godis eller dylikt. Men vissa tillfällen, vanligtvis när jag är ensam får jag för mig att jag ska gå och köpa godis, vilket jag gör och då börjar det, jag äter allt jag kan komma över, det är jättejobbigt, hur ska jag göra?
Zarah Öberg säger: Hej Anne! Lite av din fråga föll bort... Men balans är att äta frukost, lunch, middag och två mellanmål. Tallriksmodellen är fantastisk och tillsammans med fiberrik kost blir det kanonbra.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag, stort tack till dig Zarah, och tack till alla er som ställt så bra frågor!
Zarah Öberg säger: Tack själva allihopa!