Fik för allergiker en bristvara

Foto: Att fika på kafé är inte en självklarhet för allergiker. Utbudet är dåligt och kunskapen liten.
HÄLSA

Att ta en fika är inget som är självklart om man inte tål mjölk eller mjöl.

En undersökning i Stockholm och Göteborg visar att endast en tredjedel av kaféerna kan erbjuda gluten- och laktosfria fikabröd.

En undersökning gjord av Nätverket unga för tillgänglighet visar att personer som är intoleranta mot laktos och gluten har svårt att hitta fikabröd som de tål. Av de 28 kaféer i Stockholm och Göteborg som har besökts blev en tredjedel godkända.

Ingen koll

– Det jag tycker är mest skrämmande är när personalen inte har koll på vad det innebär att vara gluten- och laktosintolerant. Att man inte kan känna sig säker på vad man får i sig när man fikar, säger Rosmarie Sundström, informatör på Svenska Celiakiungdomsförbundet.

Dåligt utbud

Förutom att kontrollera om personalen vet vad någon som är gluten- och laktosintolerant kan äta har man även kontrollerat hur utbudet ser ut och att det finns tydlig information om vilka ingredienser som ingår. Svenska Celiakiungdomsförbundet driver även ett eget projekt där de besöker och kontrollerar dessa punkter på kaféer i hela landet.

– Vi kan se att det är så här dåligt överallt, det är inte bara i Stockholm och Göteborg.

Tillgänglighet kollades

I undersökningen av Nätverket unga för tillgänglighet har även andra områden kontrollerats - kan de med rullstol komma in, hur är ljudmiljön för hörselskadade och är ledarhundar välkomna. Endast tre caféer av 28 blev godkända på alla punkter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi