”Kroppen är bara en maskin”

HÄLSA

Därför donerar Salming sina organ

Foto: Börje Salming har länge gett blod och här sköter Ingrid Engström tappningen.

Bristen på blodgivare och donatorer är stor i landet.

Antalet givare minskar samtidigt som fler människor riskerar att dö.

Hockeylegendaren Börje Salming, 59, tvekar inte att donera sina organ.

– Det var ett väldigt lätt beslut.

Börje Salming ligger utsträckt på den gröna britsen. I högra handen hållen han en apelsinjuice, i den vänstra armen sitter en nål instucken i huden.

Det är blodtappning på gång.

”Bra om den gör nytta”

Börje Salming har gett blod i många år och nu har han bestämt sig för att gå ett steg längre: att efter sin död donera sina organ och vävnader till sjuka och skadade människor.

– Kan man hjälpa till så är det klart att man gör det. Vem skulle inte vilja att ens eget barn eller förälder fick hjälp om de befann sig i det läget? Kroppen är bara en maskin som håller en vid liv. Kan den göra nytta efter min död så är det ju bra, säger Börje Salming.

För lite prat om döden

Situationen i landet är akut. Bara fyra procent ger blod och antalet människor som är villiga att donera organ har minskat.

– Vi är för dåliga på att prata om döden. Det är viktigt att göra känt att man är villig att hjälpa till. Många tror att de är för gamla eller för sjuka. Men det är helt fel. Även om man har diabetes eller går i dialys kan man ha en frisk lever eller friskt hjärta. Sjukhuspersonalen kontrollerar alltid funktionen hos organen. Man behöver själv inte fundera på om man duger, bara om man vill, säger Annika Tibell, verksamhetschef på transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Skulle hjälpa sonen

Man kan också ge en del organ och vävnad som levande givare, alltså medan man själv är i livet.

Börje Salmings ena son har bara en njure och den före detta NHL-stjärnan skulle inte tveka en sekund att rycka ut för sin son.

– Självklart skulle jag ge min ena njure till honom om det behövdes.

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM

Medicin