"Magnetmanick" minskar migrän

avHelena Zachariasson

HÄLSA

Magnetpulser mot huvudet – för att slippa huvudvärken? En ny apparat som skickar magnetiska pulser mot nacken har visat sig vara effektiv för att bota migrän.

Foto: colourbox

Storlek och vikt som en hårtork – kan den rädda dig från din kraftiga migrän? Den nya apparaten hålls i handen och testas nu i USA. En ny studie vid Albert Einstein College of Medicine i New York, visar att 39 procent av patienterna var smärtfria två timmar efter behandlingen, jämfört med endast 22 procent i kontrollgruppen. De upplevde inte heller några biverkningar.

Markant effekt

De magnetiska pulserna, så kallad transkraniell magnetstimulering, TMS, har tidigare visat sig ha effekt mot migrän, skriver Dagens Medicin.

201 patienter fick testa apparaten under tre månader, varav hälften fick placebo. Resultaten, som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet Neurology i dag, visade att de riktiga magnetiska pulserna hade en markant effekt, både två, 24 och 48 timmar efteråt.

Steg framåt

Patienterna som testade apparaten led av migrän med aura, vilket betyder att migränen föregås av synstörningar, balansrubbningar och i vissa fall hörselbortfall. Det visade sig att den nya apparaten även hade effekt på denna svårare form av migrän.

– Det här kan vara ett stort steg framåt i behandlingen av migrän med aura, speciellt för de patienter som den nuvarande medicinen inte fungerar på, säger Dr Hans– Cristoph Diener, till BBC News, men tillägger att mer forskning behövs.

Än så länge är apparaten dyr och kan endast användas på sjukhus.