Fler kvinnor lider av sömnproblem

Av: 

Lina Thorén

Sömn

Undersökningar visar på stora skillnader mellan könen

Allt fler svenskar har problem med sömnbesvär.

Värst drabbade är kvinnorna.

Det blir allt vanligare att lida av någon form av sömnproblem. Många har svårt att somna eller svårt att sova gott hela natten.

Både män och kvinnor, framförallt i storstadsområden, lider av sömnproblem. Men värst drabbade verkar kvinnorna vara.

Enligt Socialstyrelsen lider så många som var tredje svensk kvinna av sömnproblem.

Allvarliga problem

Enligt amerikanska undersökningar är det mer än dubbelt så vanligt att kvinnor lider av allvarligare sömnproblem än att män gör det.

Ofta är det övergående problem, som beror på tillfällig stress eller obalans, men det finns även värre problem som kan leda till både mycket lidande – och påverka hela livet.

Att inte sova ordentligt kan, förutom en mängd sjukdomar, leda till oro ångest och depression.

Så många som en av fyra amerikanska kvinnor drabbade av så kallad sömnapné. Det innebär att man slutar andas upprepade gånger under natten, snarkar och har svårt att sova gott.

Hormonförändringar påverkar

Anledningarna till att kvinnor är mer drabbade än män kan vara många. Dels störs sömnen under graviditet, och även under menstruation och i klimakteriet sker stora hormonförändringar i kroppen som kan påverka hur vi sover.

Även sjukdomen ”Restless legs syndrome” är vanligare hos kvinnor än hos män. Hela 18 procent av de amerikanska kvinnorna kan lida av sjukdomen, som är en neurologisk sjukdom som stör nattsömnen.

Enligt undersökningarna är det också vanligare med stressrelaterade sömnproblem hos kvinnor än hos män.

Har du också problem med sömnen? Gå med i Sömnklubb.se

Vad är en sömnstörning?

Forskarna räknar med att drygt 30 procent av befolkningen lider av sömnstörningar eller sömnproblem. Nära 10 procent har kroniska besvär. Besvären kan uppkomma vid depressioner, oro efter en skilsmässa eller ett dödsfall samt skiftarbete, jetlag och alkoholmissbruk.

Hur yttrar det sig?

Sömnstörningar kan yttra sig på olika vis. Den vanligaste varianten kallas insomni. Drabbas man av det har man antingen problem med att somna eller med att vaknar mitt i natten och är pigg. Man kan också vakna tidigt på morgonen. Andra sömnrubbningar är narkolepsi, oförklarliga perioder av extrem trötthet, Restless leg syndrome, krypningar i benen eller kroniska sjukdomar.

Vad gör man?

Se över sängen, sovrummet och hur du lever. Under kortare perioder kan man behöva sömntabletter. På internet finns självhjälpsprogram. Även kognitiv beteendeterapi har visat sig fungera.

(Källa: Professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet i Stockholm)

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn