Alkohol minskar risk för reumatism

Av: 

Johanna Björklunds

Medicin

Alkohol kan minska risken att drabbas av flera reumatiska sjukdomar. Det visar en ny studie där 8 000 personer har ingått.

Alkoholintag och risk för reumatiska sjukdomar har ett samband– men studien bör ses på med viss försiktighet menar forskarna.
Alkoholintag och risk för reumatiska sjukdomar har ett samband– men studien bör ses på med viss försiktighet menar forskarna.

En ny studie gjord av holländska forskare visar att det finns en koppling mellan alkoholintag och minskad risk att drabbas av reumatiska sjukdomar, skriver Dagens medicin.

Forskarna har undersökt alkoholkonsumtionen bland knappt 1 000 patienter med olika reumatiska sjukdomar och även hos 7 000 friska personer. Resultatet visar att intaget av alkohol kunde kopplas till en signifikant minskad risk för att utveckla reumatiska sjukdomar som reumatoid artrit, osteoartrit, psoriasisartrit och ryggradsartrit.

Antiinflammatoriskt

Annan forskning på möss har visat att alkohol kan ha en antiinflammatorisk effekt. De holländska forskarna fann också att graden av inflammationen var kopplad till alkoholintaget. Ju mindre alkohol patienterna drack desto högre grad av inflammation utvecklade de.

Studien presenterades i går, onsdag, på reumatologkongressen Eular i Italien. Enligt ett pressmeddelande från kongressen påpekar de att resultaten ska tolkas med försiktighet, samt att alkohol ska konsumeras med måtta och med hänsyn till övriga effekter på hälsan.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin