Ät med gott samvete i jul

HÄLSA

Så blir julen en mjukstart på ditt smalare, skönare liv

Foto: Ett genomsnittligt julbord dignar av nyttiga alternativ – mager skinka, lax, sill, knäckebröd och kokt potatis är god och bra mat. Det gäller bara att välja rätt.

Julen – en tid för frosseri?

Nej då. Det går att fira en traditionell jul utan att bli däst och tung.

Och när nyårsklockorna ringer – då är du redan en bit på väg mot ett sundare liv.

Foto: Sara Nyberg är hälsocoach och personlig tränare. Hennes recept för en aktivare, mindre däst, jul är att försöka få till en uteaktivitet per släktträff, eller per jul- eller nyårsmiddag.

Kanske hör du till dem som redan planerar för ett "nytt liv" efter nyår. Då har du tänkt komma igång med träningen på allvar, och kanske gå ner några kilon.

Eller så har du redan kommit igång – men oroar dig för att jul- och nyårshelgerna kommer att bli ett ganska drastiskt undantag från dina rutiner.

Du ser framför dig släktmiddagar, chokladaskar, filmer i soffan och kilovis med nötter. Vad vore väl julen om man inte fick unna sig lite, ta lite paus? Och gymmet kommer ju ändå att vara antingen tomt eller stängt.

Kan bli en nystart

Men det går faktiskt att fira en skön, traditionell jul – som samtidigt är sund. Kanske kan det till och med bli en nystart i förtid?

Köp Plus och läs hela texten