Så slipper du svettas i natt

Av: 

Elin Sundh

Foto: thinkstock

Sömn

Även när vi sover reglerar kroppen själv sin temperatur, men just när vi drömmer som mest upphävs temperaturregleringen. Då slutar vi svettas.

Foto: Stefan Mattsson

Trots att solen och värmen är efterlängtad så kan framför allt värmen vara besvärlig när du ska sova.
— Människan mår bäst av att sova i en lagom sval rumstemperatur, någonstans omkring 16-18 grader i sovrummet. Kroppen har en viss förmåga att kompensera för kalla eller varma yttertemperaturer. Är det för kallt börjar vi huttra, är det för varmt svettas vi, säger Sömnklubbs överläkare Marianne Ors.


Vi svettas inte när vi drömmer
Även när vi sover ser vår temperaturtermostat till att hålla en så konstant kroppstemperatur som möjligt. Men förmågan att reglera kroppstemperaturen är olika i olika sömnstadier.
— Det är faktiskt så att under ett speciellt sömnstadium, den så kallade REM-sömnen, är temperaturregleringen nästan upphävd. Vi kan inte huttra och vi svettas inte.

REM-sömn
Namnet REM-sömn står för en förkortning av det engelska uttrycket Rapid Eye-Movements därför att ögonen rör sig på ett speciellt sätt under den sömnfasen, som till största delen inträffar under den senare delen av natten. Det är också under den sömnfasen som vi drömmer som mest.

Kortare och sämre sömn
Om rumstemperaturen när man ska sova är för hög eller för låg blir sömnen störd. Studier har visat att den sammanlagda tiden i sömn blir kortare och själva sömnkvalitén påverkas och blir sämre.

—Eftersom många människor kommer i säng lite senare än vanligt under de ljusa sommarkvällarna så kan det lätt bli så att sömnen minskar ytterligare under speciellt varma dagar så att vi trots härlig sol faktiskt känner oss mindre utvilade.

Vad göra?
Vad kan man då göra för att sova bättre, trots värmen på nätterna?
— Först och främst ska du se till att du byter till tunna filtar i påslakanen om du inte redan gjort det eller ha bara ett lakan över dig på natten, gärna med den tunna filten i närheten ifall det blir svalare på senare på natten.

Värmen kortvarig
Vädra ut rejält i sovrummet så det blir lite svalare och ta gärna en kall dusch så att du själv blir avsvalkad precis innan du lägger dig. Och dra ner rullgardinen så att det blir mörkt i rummet.
— Kom ihåg att om du sover du dåligt trots alla tipsen så är det inte hela världen och värmen blir aldrig långvarig i vårt land.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn