Ät grillat – och bli smal

HÄLSA

”Det är inte fett – men väldigt gott”

Grillen behöver inte vara en fettfälla.

Med några enkla tips kan du bli smal i sommar med grillad mat.

- Grillat är inte så fett, men väldigt gott, säger Mats Bohlin, som gått ned 20 kilo.

Foto: gick ner 20 kilo Mats Bohlin från Norrköping gick ner 20 kilo utan att sluta grilla.

Rätt använd är sommargrillen ett av de mest fettfria sätten att laga mat på, enligt flera bantningsexperter.

Nu i helgen när många plockar fram grillen för första gången ger Aftonbladets experter några enkla råd:

- Ett tips är att köpa en vertikalgrill där fettet rinner av och försvinner från maten. Sedan gäller det också att pensla försiktigt och torka av marinaden, säger Stephan Rössner, bantningsprofessor vid Karolinska sjukhuset i Solna.

- Det viktiga är inte köttet, utan tillbehören. Det är där fettet finns. Använd smala tillbehör.

Många väljer flintastek och potatissallad när de ska grilla.

- Det kan du glömma. Alldeles för fett, säger stjärnkocken Örjan Klein.

Medelhavskaraktär

- Använd istället tioprocentig grekiskt yoghurt och dijonsenap tillsammans med vinägrett.

Det finns också alternativ om man vill undvika marinerat kött.

- Aubergine, zucchini och små italienska tomater på kvist är väldigt goda att grilla. Det blir lite medelhavskaraktär.

Mats Bohlin i Norrköping var med i Aftonbladets viktklubb och gick ned 20 kilo, från 82 till 62.

Längtar efter öl...

Utan att sluta grilla.

- Vi grillar nästan enbart kyckling och lax som inte behöver marineras. Till det har vi nån sallad.

- Vi brukar också koka potatis i bara några minuter och sedan lägga på grillen. Det blir ett lättare alternativ till pommes frites.

Du längtar aldrig efter flintastek, potatissallad och en öl?

- Nja, det ska vara ölen då.

Claes Petersson