”Laktosintolerans” kan dölja allvarlig magsjukdom

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

Magsjukdomar

Läkare: Många barn är fel diagnostiserade

Många barn får diagnosen laktosintolerans i stället för att utredas för sjukdomar som IBS eller Crohns sjukdom.

– Jag tycker det är allvarligt att laktosintolerans blivit en slags arbetsdiagnos som slentrianmässigt sätts av föräldrar eller läkare, mag- och tarmläkaren Lena Grahnquist.

Överdiagnostiseringen av laktosintolerans inom den svenska sjukvården är ett stort problem, menar Lena Grahnquist som arbetar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– När jag diagnostiserar barn med inflammatoriska tarmsjukdomar så visar det sig att nästan alla fått diagnosen laktosintolerans från början. Och det är naturligtvis allvarligt att den korrekta diagnosen blir fördröjd eftersom det innebär en risk att barnet inte växer och utvecklas som det ska.

Sällsynt hos barn

Att barn lider av laktosintolerans är synnerligen sällsynt, medan det i princip är ett normaltillstånd hos större delen av jordens vuxna befolkning.

– En vanlig missuppfattning är att diagnostisera barn med laktosintolerans när de i stället lider av komjölksallergi. Eller så blandar man ihop det med ”ingentingsjukan” det vill säga barnet är helt friskt, och då har man gjort inskränkningar i barnets kost i onödan och det är ju inte bra, säger Lena Grahnquist.

"Samhällssjuka"

Hon talar om laktosintolerans som en ”samhällssjuka” som sjukvården ständigt tvingas hantera när det i själva verket är ganska få svenskar som lider av överkänslighet mot laktos.

– Att vara laktosintolerant är ingen sjukdom, säger hon.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar