Färgämnet förbjuds till djur – men inte barn

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Färgämnet E129 ska förbjudas i hundmat.

Men i barnens godis duger det – trots att det kan ge koncentrationssvårigheter.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA vill förbjuda färgämnet E129, allurarött, i djurfoder. Myndigheten kan inte utesluta att det påverkar arvsmassan. Men de tillåter samma ämne i vanliga livsmedel – bland annat godis och läsk.

Ett beslut som upprör.

– Självklart ska inte människor ha sämre skydd än djur, säger EU-parlamentariker Åsa Westlund (S) till TT.

Och nu har hon ställt frågan om ämnet som anses farligt för djur också borde förbjudas i ”människomat” till EU-kommissionen.

Var förbjudet

”Färgämnen som inte anses säkra för hund och katt ska självklart inte tillåtas i vår mat” twittrar Åsa Westlund (S).

E129 är en så kallad azofärg som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU, men i samband med inträdet i unionen tilläts färgämnena i livsmedel. Trots att EU-parlamentet tidigare krävt ett förbud mot E129 och fem andra färgämnen, skriver TT.

En brittisk forskningsrapport visade 2007 att de syntetiska färgämnena kan göra barn hyperaktiva. I studien gav forskarna 153 treåringar och 144 åtta- och nioåringar en daglig dos av färgämnen och ett vanligt konserveringsmedel blandat i fruktjuice. En kontrollgrupp fick bara juice.

Rastlösa barn

Barnen som fick tillsatserna blev stökigare, mer rastlösa och fick koncentrationssvårigheter visade studien.

En genomgång av Livsmedelsverket vid tiden för studien visade att var tionde godissort innehöll azofärger men uppgav i går att just E129 är relativt ovanligt i livsmedel på den svenska marknaden.

Bland annat godis, kakor och sylt kan innehålla ämnet men det måste nu tydligt framgå med en märkning: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Publicerad: