Skarp kritik mot GI-metoden

Hälsa

Experter: ”Den lurar folk”

GI-metoden lovar snabb, effektiv och hållbar viktnedgång – utan att du behöver räkna kalorier eller äta mindre.

Nu får metoden skarp kritik av flera experter, uppger tv4.se.

– Det är en förljugen bild som det är trist om folk går på, säger Claude Marcus, professor vid Huddinge sjukhus, till TV4-programmet Drevet.

Professor Claude Marcus.
Professor Claude Marcus.

I onsdagens avsnitt av TV4:s Drevet granskades GI-dieten – en bantningsmetod som på kort tid blivit en stor succé. Metoden går ut på att byta ut snabba kolhydrater mot långsamma för att bland annat öka fettförbränningen – till exempel att äta fullkornsbröd i stället för vitt bröd och utesluta potatis och pasta.

Nu hävdar Claude Marcus, professor vid Huddinge sjukhus, och Johan Hoffstedt, läkare vid överviktsenheten på Huddinge sjukhus, att metoden lurar folk.

Inte bättre än andra

– Jag tror inte att den är bättre än andra metoder, som exempelvis en viktväktardiet. Det jag vänder mig emot är frälsningsattityden kring vissa dieter, säger Claude Marcus till aftonbladet.se.

Enligt honom stämmer det inte att fettförbränningen ökar bara för att man byter ut vissa livsmedel. Enda sättet att gå ner i vikt är att äta mindre kalorier än man gör av med, hävdar han.

Hur ska man gå tillväga om man vill gå ner i vikt?

– Jag tror att man ska söka hjälp i sjukvården, gå till en läkare och diskutera sitt problem. Att få hjälp och stöd och att hitta ett bra alternativ, det är det första steget, säger Claude Marcus.

”Det fungerade för mig”

Författaren Ola Lauritzon, som skrivit flera böcker om GI, tillbakavisar kritiken.

– Jag förstår att det finns många synpunkter. Men det viktiga för mig, som jobbar med det här, är alla de tiotusentals människor som följer det här och mår bra av det. Det fungerade för mig och det fungerade för dem, säger han till Drevet.

Läs mer:

Charlotte Sundberg

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa