”Utan nya hjärtat hade jag inte sett min dotter växa upp”

HÄLSA

Läsarna om frågorna kring organdonation

Det är viktigt att ta ställning till frågan om organdonation, anser aftonbladet.se:s läsare.

– Är man beredd på att ta ska man vara beredd att ge, skriver bland andra signaturen ”Hallbeck”.

På onsdagseftermiddagen hade det kommit in 160 inlägg om organdonation i aftonbladet.se:s forum.

Signaturen "htpl10" berättar om sina egna erfarenheter av hjärttransplantation. För snart 10 år sedan genomgick hon en hjärttransplantation. Vid förlossningen av dottern, drabbades hon plötsligt av hjärtsvikt. Den 18 mars 1997 blev hon hjärttransplanterad, dottern var då drygt 4 månader gammal.

– Jag är evigt tacksam till den person som jag fick mitt nya hjärta ifrån, hade jag inte fått ett nytt hjärta hade jag inte sett min dotter växa upp och hon hade fått växa upp utan mamma.

Hon hoppas att fler kan tänka sig att donera sina organ, eller åtminstone våga diskutera och ta ställning i frågan.

– Om det skulle hända mig, min man eller vår dotter något, skulle de få ta de organ som de kan ta. Det kan ju betyda att föräldrar får se sitt barn växa upp, eller att ett barn får ha kvar sin mamma eller pappa ett tag till.

Föreslår lagändring

Andra anser att man måste vara villig att ge för att kunna få ta emot donerade organ. Signaturen ”Jägaren” föreslår en lagändring för att få bukt med det hela.

– Jag anser att lagen bör ändras så att bara de som själva tillåter donation av sina egna organ, kan få tillgång till andras. Är övertygad om att i stort sett alla då skulle skriva på för donation.

Vissa i aftonbladet.se:s forum är positiva till organdonation, men är negativa till att organen kan användas inom forskning. Andra vill också kunna välja vilka som ska få de donerade organen. En av dem är signaturen ”Pauillack”.

– Vad jag vet så finns det ingen möjlighet att "välja" vilka man vill donera till. Till barn givetvis, men jag skulle till exempel aldrig donera mina lungor till en rökare, levern till en alkis eller mina organ över huvudtaget till återfallsförbrytare.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM