Långledigheten en alkoholfälla

Av: 

Oskar Kollberg

Hälsa

Fler kör berusade under ledigheten

Skummande julöl till skinkan och snaps till sillen. Och massa bubbel när det nya året rings in. Roligt för de flesta, en fälla för andra.

Några väl valda semesterdagar tillsammans med den vanliga ledigheten har gjort årets jul och nyår extra lång och skön för många. För vissa blir dock ledigheten inte lika behaglig.

– Första tecknen på att att man inte har ordentlig koll på sin alkoholkonsumtion brukar dyka upp när man har en längre ledighet. Många människor som annars bara brukar dricka på helgerna fortsätter när ledigheten blir längre, som i år. Det blir svårt att ta sig vidare, säger Stefan Borg, verksamhetschef på Beroendecentrum Nord i Stockholm.

Fler rattonyktra

Enligt Stefan Borg är de vardagliga rutinerna normalt en kontrollfunktion för de flesta människor. När den funktionen försvinner ökar riskerna att dricka för mycket. Folk gör då saker som de annars inte skulle göra, som att sätta sig i bilen med alkohol i kroppen.

– Folk får en mer avslappnad attityd efter ett par dagars ledighet. Man kanske inte tänker på att man ska köra hem med bilen när man suttit vid julbordet ett par dagar. Jag kan inte säga exakt hur det ser ut i år. Men generellt ökar antalet rattonyktra i trafiken alltid när folk är lediga ett par dagar, säger Bengt Svensson, poliskommissarie och trafikhandläggare vid Rikspolisstyrelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Testa dig – dricker du för mycket?

Så gör du för att dricka mindre

Publisert: