Njut i jul – utan att gå upp

HÄLSA

Experternas bästa tips!

Julhelgen är full av frestande fällor.

Men med lite list kan du njuta av allt det goda – utan att lägga på dig extrakilon.

Viktklubb.se ger dig alla råd du behöver.

Med rätt strategi kan du njuta av julens frestelser utan att lägga på dig. Viktklubb.se:s motivationscoach Gunilla Burell ger dig bästa tanke-tipsen.

Överflödet av sötsaker, bakverk och snacks kan vara svårt att stå emot. Men du behöver inte avstå helt tycker Viktklubb.se:s psykolog Gunilla Burell. Det är helt okej att festa till det under jul även om du försöker att gå ner i vikt. Det kan faktiskt finnas en poäng med att tumma på rutinerna ibland.

– Annars är det lätt att känna att man offrar något, och då tappar man lätt motivationen, förklarar hon.

Tänk långsiktigt

Det går att göra en dags uppehåll i viktprogrammet. Det är de långa processerna som räknas. Gör du rätt 80 procent av tiden kan du slarva 20 procent.

– Tänk inte att du ”unnar” dig. Tänk att du har planerat den här dagen och har kontroll. Ordet ”unna” kan vara negativt att använda eftersom det förstärker känslan av förlust och saknad. Du ska se framåt, inte bakåt, säger Gunilla Burell.

Det godaste först

Men undvikt att överäta.

– Välj det du tycker är godast, ät sakta och njut.

En strategi kan vara att på förhand rangordna ätandet. Börja med det som du tycker är godast, ta därefter det näst godaste och så vidare. Kanske upptäcker du att du är nöjd innan faten är tomma.

– Hellre ta lite och njut, än avstå och kompensera med massor av annat. Överät inte, säger Gunilla Burell.

Länkarna som räddar julen

Experternas bästa tips: Så njuter du, utan att sabba vikten

Läs mer