Ät ägg till frukost – rasa i vikt

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Ät två ägg till frukost varje dag – och rasa i vikt.

Enligt en ny undersökning kan de som börjar sin dag med två ägg förlora två tredjedelar så mycket i vikt som andra.

Orsaken: ägg gör att man känner sig mättare under resten av dagen.

Forskare vid Louisiana State University i USA har undersökt överviktiga kvinnors matvanor och kommit med de nya rönen, skriver Daily Mail.

Kvinnorna i undersökningen, som följde en lågkalori-diet, blev ombedda att börja dagen antingen med en bagel eller med två ägg.

Båda målen innehöll ungefär lika många kalorier. Men efter åtta veckor hade de kvinnor som ätit ägg till frukost förlorat mest i vikt – 65 procent mer än kvinnorna som åt bagels. Dessutom hade äggätarna förlorat nästan dubbelt så mycket i midjemått som bagelätarna.

Tidigare undersökningar av samma forskargrupp har visat att de som åt ägg till frukost kände sig mättare än de som ätit bagels med ost. Därmed åt de också mindre under resten av dagen.

– Trots samma energi-innehåll och vikt var ett ägg till frukost mer mättande än en bagel, vilket ledde till ett lägre energi-intag vid lunch, säger fetmaexperten Nikhil Dhurandhar enligt Daily Mail.

Studien, som delvis finansierades av The American Egg Board – en pr-organisation för den amerikanska äggindustrin –, visade också att de som ätit ägg till frukost kände sig piggare under dagen, skriver Daily Mail.

Läs också:

David Nannini Nilsson

Publicerad: