Doktor Stefan svarar

Hälsa

"Kan sköldkörteln svullna utan anledning?"

Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Stefan Branth är specialist i invärtesmedicin och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fråga: Jag är en kvinna på 44 år som i våras upptäckte en svullnad på höger sida av halsen. Sökte då till vårdcentral som gjorde ett blodprov för att kolla värden på det hormon sköldkörtel producerar. Värdena låg inom gränserna, så jag blev vidareskickad till röntgen. Där upptäckte dom förstoring av körtel, tog nya prover, som inte visade tecken på något ”farligt”.

Nu har det gått ett halvår och körteln är lika svullen, tycker även att det är jobbigt när det trycker mot halsen. Min fråga är om jag ska söka vidare eller om det är vanligt att sköldkörtel svullnar utan anledning?

Mvh/Undrande

Svar: De flesta knölar på och i halsen är ofarliga, men en nyupptäckt knöl på halsen ska man alltid ta på allvar om den inte försvinner inom några veckor eller en månad. Det vanligaste symtomet på tumör är nämligen en knöl som i många fall syns utanpå halsen och ibland utan andra besvär.

Oavsett undersökningsmetod tycker jag att man alltid vid oklara knölar i halsen och sköldkörteln ska kontrollera med finnålsbiopsi precis som du redan tycks ha gjort.

Det allra vanligaste när man upptäcker en svullnad på ena sidan av halsen är svullna lymfkörtlar som oftast uppkommer vid olika infektioner till exempel i halsen eller i örat men detta är ofarligt om svullnaden försvinner.

I ditt fall tycks svullnaden ha kvarstått. Detta kanvara helt ofarliga normala förändringar, men eftersom nya symtom enligt din berättelse börjar tillkomma tycker jag det finns anledning att göra nya kontroller.

Det kan vara den helt ofarliga icke giftiga struman där sköldkörteln är förstorad men hormonproduktionen normal som ibland kan växa nedåt på halsen eller i bröstkorgen, men vid enstaka tillfällen kan det utvecklats till en giftig struma.

Det finns ingen anledning för dig att inte söka vård igen, men kom ihåg att i de allra flesta fall är förändringarna ofarliga och behandlingsbara tillstånd.

Stefan Branth

Mejla dina frågor till mig, stefan.branth@aftonbladet.se

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa