Forskare varnar: Solarier ännu farligare än du tror

”Strålningen kan utveckla tumörer”

livsfarligt Ny forskning visar att UVA-strålningen från solarier ­endast är av ondo och att de även kan utveckla tumörer.
livsfarligt Ny forskning visar att UVA-strålningen från solarier ­endast är av ondo och att de även kan utveckla tumörer.

Sola inte solarium, varnar forskarna.

Det finns inga positiva hälsoaspekter – bara skadliga.

– Att sola solarium ökar risken för hudcancern malignt melanom, ­säger Marit B Veieröd, norsk ­professor i biostatistik.

Sedan i torsdags arrangerar ­Karolinska institutet i Solna en ­internationell konferens om solens farliga strålar.

Hudcancer ökar som en följd av vårt ökade solande och alla sol­resor. Den dödliga formen, malignt melanom, ökar med fyra procent ­årligen. 2 800 svenskar insjuknar varje år.

UVA – enbart dåligt

Både forskning och solskydds­rekommendationer har fokuserat på solens kortvågiga UVB-strålning, som gör huden röd och orsakar hudcancer.

– Men på senare tid har det kommit allt mer information om att också UVA-strålningen i solljus har stor betydelse för att utveckla ­tumörer i huden, säger Johan Hansson, överläkare och docent i onkologi på KI.

D-vitamin bildas i huden av ­solens UVB. I solarierna utgör UVA 96–99­ ­procent av strålningen. Resten är UVB.

– Det finns inte några positiva hälsoeffekter med solarium. Solarium ger mycket UVA-strålning men det är UVB som du får D-vitamin av. Nu tror man att UVA också ger malignt melanom, säger Marit B Veieröd, professor i biostatistik vid Institutet för medicinskt basalfag i Oslo.

Och riskerna med solarium är ­betydande. Det visar en norsk-svensk studie om 106 000 kvinnors solvanor i åldrarna 10–19, 20–29 och 30–39.

– Vi såg en ökad risk för malignt melanom ju mer man solat solarium. Risken ökade med 2,4 gånger om man använt solarium i alla tre åldrarna jämfört med om man inte solat alls, säger Marit B Veieröd.

Varnar alla för att sola

Hon varnar alla från att sola ­solarium – i synnerhet barn och ungdomar.

UV-strålningen från solarierna är också mycket högre än den från solen, visar en ­undersökning av 194 solariebäddar i Norge. I jäm­förelse med som­mar­­solen i Oslo var UVB-strålningen i solarierna upp till 4 gånger högre och UVA upp till 26 (!) gånger högre.

2800 drabbas varje år

Malignt melanom drabbar årligen 2 800 svenskar och är den cancer som ökar snabbast.

Solbrännor och solsemestrar är huvudorsaken. Risken ökar med antalet solbrännor, sol­semestrar och solariesolande. Vanligare bland ­vita människor ju närmare ekvatorn de bor.

Starka riskfaktorer är stort antal födelsemärken, rött hår och ärftlighet. Symtom: vanligast är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda ­eller ändra färg och form. Sjukdomen startar i de pigmentbildande melanocyterna, längst ner i överhuden.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN