Tappa dina kilon – stå på jobbet

Nya smalmetoden: Du bränner tre gånger så mycket kalorier

ENKELT SMALTIPS Maj-Lis Hellénius, professor och läkare ger det enklaste av alla hälsoråd: att stå upp. Två timmars stående varje dag innebär att man kan tappa tio kilo på ett år.
ENKELT SMALTIPS Maj-Lis Hellénius, professor och läkare ger det enklaste av alla hälsoråd: att stå upp. Två timmars stående varje dag innebär att man kan tappa tio kilo på ett år.

Stå upp – bli smal.

Så enkelt tappar du tio kilo.

– Det är fantastiska hälsoeffekter bara av att resa på sig, säger professorn och läkaren Maj-Lis Hellénius.

Du bränner tre gånger så mycket kalorier om du står upp vid skrivbordet på jobbet än sitter ned. Två timmars stående innebär att du kan bli av med tio kilo på ett år.

Maj-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska sjukhusets livsstilsmottagning, ger enkla handfasta råd.

– På mottagningen pratar vi inte om bantning alls. Vi har blivit så stillasittande att om vi ska hålla igen på maten så blir resultatet näringsbrist – det blir för lite mat vi kan äta. Vi måste röra på oss för hälsans skull, helt enkelt, säger hon.

”Lätta att avhjälpa”

Om det känns jobbigt att stå upp vid skrivbordet så finns en ännu enklare övning.

– Ta en bensträckare.

En amerikansk studie visar att de som tar bensträckare på en minut har fyra centimeter mindre midjemått, mindre bukfetma, bättre blodfetter, lägre inflammatoriskt påslag och bättre blodsockerbalans, enligt Hellénius.

– Det här visar att hälsofaror är lätta att avhjälpa om vi bara reser oss upp. Det aktiverar musklerna och systemen kickar i gång, säger hon.

”Trötta i hjärnan”

Inte bara stillasittande jobb framför datorn är hälsofarligt. Stillasittande framför tv:n är rent ut sagt livsfarligt.

Fyra timmar per dag ger 80 procent ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom inom sex–sju år, enligt en stor australiensisk studie. Varje timme du sitter framför tv:n förkortar ditt liv med 22 minuter, visar en ny uppdaterad studie.

– Det är väldigt konkret. När vi kommer hem från jobbet så sjunker vi ned i soffan, men vi är inte trötta i musklerna utan i hjärnan. Vi skulle må bättre av en promenad, säger Maj-Lis Hellénius.

Publisert: