Så stärker du ditt immunförsvar

HÄLSA

6 sätt som håller dig frisk

Ditt immunsystem är viktigt. Det vaktar din kropp från angripare såsom bakterier och virus.

Immunsystemet är smart och kommer ihåg vissa infektioner så att det är redo nästa gång viruset attackerar.

Det är viktigt att ta hand om sig så att immunsystemet är redo när virus attackerar. Om du följer dessa sex tips är du ett steg närmre att hålla dig frisk och hälsosam.

Ät rätt
I teorin är det ganska enkelt. Ät tillräckligt av den rätta maten när du känner dig hungrig. I praktiken är det svårare. De onyttiga alternativen finns överallt för att locka oss. Dessutom äter många av känslomässiga skäl och vad är egentligen ”rätt” mat? På Viktklubb.se kan du läsa mer om det.

Undvik att äta för mycket, vilket kan leda till viktökning och skada immunsystemet.

Forskning vid North Carolinas universitet har visat att övervikt hindrar immunsystemet från att fungera ordentligt, samt ökar dess mottaglighet för infektion. Lika viktigt som det är hur mycket du äter är vilken mat du äter. Mat som stärker immunsystemet är:
C-vitaminrik mat som citrusfrukter och broccoli.
E-vitaminrik mat som nötter och fullkorn.
Vitlök.
Zinkrik mat så som bönor, kalkon, krabba, ostron och biff.
Frukt och grönsaker.
Selenrik mat som kyckling, fullkorn, tonfisk, ägg, solrosfrön och brunt ris.
Fettsyror från Omega-3 som finns i nötter, lax, tonfisk, makrill, linfröolja och hampfröolja
Motionera regelbundet
Regelbunden träning minskar dina sjukdagar. Men om du är hängig, lyssna på din kropp. Det är viktigt att ta det lugnt tills man känner sig helt återställd.
Sov ordentligt
Djup sömn stimulerar och ger immunsystemet energi. För att du ska få tillräckligt med sömn undvik koffein, tobak och alkohol.
Stresshantering
Mellan jobb, relationsproblem och hektiska scheman kan det vara svårt att hålla stressen ifrån ditt liv. Men hur du väljer att reagera på stress kan påverka din allmänna hälsa. Att sopa problemen under mattan istället för att lösa dem kan få kort stress att utvecklas till kronisk stress som i sin tur kan leda till hälsoproblem.

Hormoner som kortisol som frigörs under kronisk stress sätter oss i riskzonen för fetma, hjärtsjukdomar, cancer och en rad andra sjukdomar. Försök att hitta på något avstressande några gånger i veckan oavsett om det är träning, yoga, meditation eller ett avslappnande bad.
Sluta röka
Rökning och tobak bidrar till en rad hälsoproblem. Att stärka ditt immunsystem är en god anledning till att sluta röka.
Drick med måtta
Alkoholmissbruk kan leda till immunbrist, vilket gör dig mer mottaglig för smittsamma sjukdomar. Men måttlig användning av alkohol har inte associerats med negativa effekter på immunförsvaret.