Över 39 döda i svininfluensan – rusning efter vaccin

Men det är inte säkert att det finns till alla

Nu breder svininfluensan ut sig över Europa igen.

I Storbritannien rapporteras om 39 döda bara i vinter och även i Sverige har flera personer dött.

Smittskyddsinstitutet uppmanar folk att vaccinera sig – samtidigt som vaccinet börjar ta slut på flera ställen i landet.

Den fruktade svininfluensan slår till igen.

I Storbritannien är de hårt drabbade med 39 döda hittills i vinter. 12 personer har dött bara den senaste veckan.

För ytterligare 738 britter är läget kritiskt, uppger BBC News.

Uppmanar till vaccination

Myndigheterna i Storbritannien uppmanar personer i riskgrupperna att vaccinera sig mot influensan.

Även här i Sverige rekommenderar Smittskyddsinstitutet vaccinering, då antalet fall av svininfluensa ökar varje vecka: Senast i söndags dog en sjuårig pojke i Skåne.

– Det är en ganska så rejäl rekommendation till riskgrupperna att de ska försöka att se till att vaccinera sig. Antalet fall har dubblerats varje vecka även under jul, sa Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till TT igår kväll.

Att det rör sig om om just den svininfluensa som satte Europa i skräck förra året råder det inga tvivel om, enligt Annika Linde.

– Det är definitivt så att den gamla svininfluensan är på gång, säger hon.

Brist på vaccin

De som i första hand bör vaccinera sig mot svininfluensan är de som tillhör riskgrupperna. Det är bland annat gravida, små barn, äldre och allvarligt sjuka.

Men bara för att man vill vaccinera sig är det inte garanterat att man får tag på vaccin: På flera platser i landet har förråden börjat sina. Detta efter det rapporterade dödsfallet under nyårshelgen som verkar ha lockat många att vaccinera sig.

På vissa vårdcentraler i Skåne har vaccinet till och med tagit slut.

– Vi har tre doser kvar. Sen får vi förhoppningsvis nya imorgon, men Apoteket kan inte garantera någon leverans, berättar Susanne Didricksson, sjuksköterska på Vårdcentralen Fågelbacken i Malmö, för Sveriges Television.

Publisert: