Larmet – ditt festande kan orsaka cancer

Av: 

Britt Peruzzi

Hälsa

Ny studie: Risken för tjocktarmscancer ökar drastiskt av alkohol

Spriten kan ge dig cancer.

Riskerna är större än forskarna tidigare trott, visar en ny stor studie.

– Nu kopplar man alkohol även till tjocktarmscancer,

en av våra vanligaste cancerormer, säger Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund.

Alkohol kan vara huvudorsaken till cancer hos så många som tio procent av de män som drabbas och hos tre procent av kvinnorna.

Forskningsstudien, som publicerats i British Medical Journal, omfattar 360 000 män och kvinnor i Europa och fakta har samlats in sedan mitten av 90-talet.

– Det har länge funnits ett klart samband mellan vissa tumörformer och alkohol. Ju större konsumtion, desto större risk, särskilt från munnen och ner till magsäcken. Men alkohol är också kopplat till bröstcancer, och naturligtvis levercancer, med skrumplever, säger Håkan Olsson.

4 900 drabbas varje år

Var tredje man som får tjocktarmscancer har drabbats på grund av alkohol.

– Det är första gången alkohol pekas ut som en risk för tjocktarmscancer, som står för sju procent av männens cancerfall och åtta procent av kvinnornas.

Varje år drabbas 4 900 svenskar och tidigare har den ärftliga faktorn ansetts stå för vart tionde fall. Andra faktorer som satts i samband med cancerformen är vissa kostvanor, som högt köttintag. Grönsaker, frukt och antiinflammatoriska läkemedel har istället visat sig minska risken.

– En annan svårighet är att högt intag av alkohol ofta är kopplat till tobaksbruk och en socioekonomisk faktor. Lägre socialgrupper har haft stigmat med rökning och alkohol, säger Håkan Olsson.

”Mängden är viktig”

Vad som exakt orsakar cancern från alkoholen är inte klarlagt, enligt professorn.

– Man vet att det är mängden som är viktig, inte spritsorten. Etanolen i sig själv kan inte mutera DNA men kanske påverkar det cellmembranet så att andra gifter kan mutera DNA. Det är en av hypoteserna.

Enligt forskarna skulle cancerrisken hållas undan om män höll sig till att dricka maximalt en dryg halvliter öl eller två små glas vin per dag, och kvinnorna hälften.

Olika känslighet

– Det stämmer med de mängder man tidigare rekommenderat. Kvinnornas lägre nivå beror på att de har en högre fetthalt i kroppen och då blir koncentrationen högre, säger Håkan Olsson.

Likaså är blodgrupp B och vissa folkslag, till exempel asiatisk och indiansk befolkning, känsligare. Sverige ligger i mitten av listan, både vad gäller känslighet mot alkohol och själva mängden alkoholintag.

– Irländare, engelsmän och finnar dricker mer. Å andra sidan har inte nykterister heller någon hälsoprofil. Den som äter och dricker lagom av allt är den som mår bäst, säger Håkan Olsson.

Farligast lever välsituerade personer i engelsktalande länder som USA och Storbritannien, där ett högt intag av alkohol är kopplat till en förhållandevis osund kost.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: