”Nu är det lätt att skutta runt!”

1 av 2 | Foto: Före: 150 kilo.
HÄLSA

Annika Wetterbergs förhållande till mat hade aldrig varit bra. Men efter år av svält, överätande och dåliga rutiner fick hon nog.
 Tack vare Viktklubb har hon i dag hittat balans, blivit 70 kilo lättare och betydligt gladare.
– Nu har jag mer livsenergi.

Livet var hårt mot Annika Wetterberg, som vägde 150 kilo. Hennes förhållande till mat hade aldrig varit bra. I tonåren hade hon haft bulimi, sedan hade hon svält sig, överätit och pendlat i vikt. Hon hade problem med magen och de dåliga matvanorna gjorde inte saken bättre.
– Jag hade ingen kontroll över mitt ätande. Jag kunde gå hungrig en hel dag för att sedan på kvällen äta konstant tills jag somnade. Jag slarvade mycket med måltider och kunde få i mig en hel del choklad i väntan på måltid.
Tungt att cykla
Annika cyklade visserligen till och från jobbet men upplevde denna motion som väldigt tung. På slutet hade hon svårt att få tag i kläder som passade, i storlek 56–58.
I dag väger Annika 80 kilo. Hon hörde talas om Viktklubb via arbetskamrater.
– Jag tittade på hur mina kollegor hade gjort. Jag valde först att gå ner 50 kilo på 50 veckor och sedan 35 kilo på 35 veckor. Jag hade ett långsiktigt mål för att få äta så stor mängd kalorier som möjligt men ändå gå ner i vikt.
– Jag har lärt mig att man inte ska svälta sig, jag äter flera gånger per dag. Det viktiga är att fundera över varför man äter. Är man sugen, uttråkad eller verkligen hungrig?
Sover kort men gott!
Nu äter Annika mat som mättar eller sådant som man kan äta mycket av. Dessutom väger hon alla portioner.
– Ibland sparar jag en liten kalori ifall jag vill ha en glass eller chokladbit.
Annika har också lagt in motion i vardagen och tar cykel i stället för bil, trapporna i stället för hiss. Viktminskningen har också gett henne ett mindre sömnbehov och mer energi.
– Jag sover kort och himla gott. Har mer tålamod och livsenergi som räcker till andra. Man måste göra mat till en glädjekälla. Och nu har det blivit så lätt att skutta runt. Man blir glad.

Anastasia Vesterberg