Kvinnor med blodgrupp 0 har svårare att få barn

Kvinnor med blodgrupp 0 kan ha svårare att bli gravida om de väntar för länge.

En ny amerikansk studie visar att deras ägg har sämre kvalitet och är färre i antal.

Vilken blodgrupp man tillhör kan avgöra hur lätt man blir gravid.

Det menar forskarna vid Albert Einstein College of Medicine i New York, USA.

Oavsett vilken blodgrupp man tillhör är det svårare att bli gravid när man blir äldre, men det är, enligt forskarna, särskilt svårt för de kvinnor som har just blodgrupp 0.

Har färre ägg

Orsaken till detta är att kvinnor med den blodgruppen tycks ha färre ägg och i sämre kvalitet, till skillnad från kvinnor med blodgrupp A, som tycks ha både fler ägg samt bättre kvalitet även upp i åldrarna.

Upptäckten kan leda till att kvinnor med blodgrupp 0 i framtiden kommer rekommenderas att skaffa barn tidigare, enligt forskarna.

Stimulerar äggstockarna

Studien är baserad på 560 kvinnor med en genomsnittsålder strax under 35 år, som genomgått fertilitetsbehandling vid Yale University och Montefiore Institute i New York.

Det visade sig att de kvinnor som hade blodgrupp 0 oftare hade högre nivåer av follikelstimulerande hormon, FSH, jämfört med andra kvinnor. FSH transporteras runt i kroppen med blodet och talar om för äggstockarna att de ska producera ägg.

Skyddande gen

FSH stimulerar även äggstockarna att producera östrogen.En hög FSH-halt kan tyda på lågt äggantal och kvinnor med blodgrupp 0 hade dubbel sannolikhet till en FSH-halt över tio, vilket tyder på ökad nivå av hormonet.

– Kvinnor med blodgrupp A har en gen som skyddar de från den effekten, säger doktor Edward Nejat som ledde studien.

Blodgrupp 0+ och A+ är de absolut vanligaste blodgrupperna i världen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN