Yoga mot krämpor

Hälsa

Lider du av fibromyalgi och har för ont för att träna? En ny amerikansk studie visar att yoga kan minska dina krämpor med upp till 30 procent.

Yogan kan minska smärta, trötthet och stelhet.
Yogan kan minska smärta, trötthet och stelhet.

Dr James Carson, forskningsledare och psykolog vid Oregon Health and Science University i Portland publicerade nyligen sin nya studie i tidsskriften Pain. I studien ingick 53 kvinnor som lider av fibromyalgi, där de fick prova på att yoga två timmar i veckan. Det inkluderade 40 minuter hathayoga, 80 minuter meditation, andningsövningar och gruppövningar där man diskuterade problemet att hantera sin smärta. De kallade yogaformen för ”yoga of awereness” (medveten yoga).

Minskade smärta med 30 procent

– Yogaprogrammet som de utövade i studien hade en lågbelastning på kroppen och det kan till och med vara så att det förändrar det centrala nervsystemets sätt att svara på smärta, säger Dr James Carson, till health.com.

– Patienter med fibromyalgi blir ofta rekommenderade till traditionell träning, säger Dr James Carson. Men många upplever dessvärre att det gör för ont.

Bland de kvinnorna som ingick i studien kunde man konstatera att yogan minskade deras smärta, trötthet och stelhet med så mycket som 30 procent. Kontrollgruppen som fortsatte med sin vanliga behandling, träning och medicin, rapporterade ingen skillnad alls.

Shirin Rågby Djavidi

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

LÄS VIDARE

Enkla metoden som lindrar fibromyalgi