Äldre behöver lika mycket sömn

Av: 

Petra Weiss

Hälsa

Äldre människor behöver precis lika mycket sömn som yngre – men sover ofta sämre.

Det visar en ny amerikansk studie som därmed tar hål på myten att vi kräver mindre sömn ju äldre vi blir.

En ny studie vid University of California, San Diego i USA visar att den gamla föreställningen att äldre behöver sova mindre jämfört med unga inte alls stämmer, skriver Daily Mail.

Såväl medelålders som äldre människor måste sova lika mycket som de yngre för att orka med och hålla huvudet klart dagen efter, enligt studien.

Störd nattsömn

Men skillnaden är att äldre ofta lider av störd nattsömn på grund av hälsoproblem, vilket tvingar dem att ta korta tupplurar under dagtid eller stå ut med trötthet på dagen.

– Det är en myt. Kvantiteten sömn som vi behöver, minskar inte med åldern, bara möjligheten att sova länge i ett sträck, säger doktor Sean Drummond, psykolog vid University of California, San Diego och en av dem som ledde studien.

Sömnmönster undersöktes

Enligt studien sover de flesta mellan 7 och 9 timmar per dygn. En av 20 behöver mer än 9 timmar, medan en av 50 kan klara sig på mindre än 6 timmar.

I testet deltog 62 personer mellan 27 och 68 år som delades upp i två grupper. Samtliga fick tillbringa två nätter i laboratoriet där forskarna undersökte deras sömnmönster.

På den andra dagen fick de i uppgift att komma ihåg en lista på ord medan deras hjärna undersöktes för att se hur effektivt de arbetade.

Såväl den yngre som den äldre gruppen fick bättre resultat när de sovit längre.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: