Jobbar du ihjäl dig – testa dig själv

Inre hälsa

”Karriäristerna är en tickande bomb”

De jobbar gärna 80 timmar i veckan.

Framgång är viktigare än sömn och mat.

– Det finns en tickande bomb av 30–40-åriga karriärister som riskerar att kollapsa, säger Tomas Danielsson, stressexpert.

Risk för kollaps Extremjobbare riskerar att boktavligt talat jobba ihjäl sig. I Japan har tusentals höpresterande karriärister avlidit i ”plötslig vuxendöd”, i Sverige händer det några personer varje år.
Risk för kollaps Extremjobbare riskerar att boktavligt talat jobba ihjäl sig. I Japan har tusentals höpresterande karriärister avlidit i ”plötslig vuxendöd”, i Sverige händer det några personer varje år.

I USA kallas de extremjobbare. De lever under hög stress, får kickar av risker och njuter av att tänja på sina gränser.

Extremjobbarna finns även i Sverige, främst bland 60-70-talister, många i IT-branschen och finansvärlden.

Tekniken gör att de kan ta med sig jobbet överallt.

I Japan har man sedan länge haft fenomenet ”plötslig vuxendöd”. Tusentals högpresterande karriärister har bokstavligen jobbat ihjäl sig.

Dödsfall varje år

– I Sverige händer det några personer per år, säger Aleksander Perski, stressforskare på Karolinska Institutet.

– Men varje år drabbas flera hundra personer under 40 år av hjärtinfarkt. Andra får en ordentlig psykisk kris och blir utslagna länge.

Tomas Danielsson, expert i stressfrågor, är oroad över utvecklingen.

– Jag varnar alla för att arbeta mer än 50 timmar i veckan. På sikt riskerar man att kollapsa. I några få fall kan det leda till döden.

Efter debatten om sjukskrivningar och utbrändhet anses det inte längre okej av företag att öppet kräva en massa övertid.

Men lön efter prestation, höga mål och bonusar gör ändå att många satsar stenhårt. Enligt Tomas Danielsson har det vuxit fram en generation av smygarbetare.

Sliter i tysthet

– De vill inte visa utåt att de är ”losers” som inte hinner med alla sina projekt, så de sitter hemma på kvällar och helger och jobbar, säger han.

Tomas Danielsson berättar att somliga är så spända att det räcker med att han klappar dem på axeln och frågar ”Hur är läget?” för att de ska börja gråta.

Cecilia Gustavsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa