Klubben som puttar för cancerforskningen

HÄLSA

Kompisarna ordnar årligt golfevent till minne av vännen

En 18-hålsbana och 20 golfspelare som svingar klubbor. Det skulle kunna vara bilden av vilken golftävling som helst.

Men inte den här. Sedan tio år tillbaka, och alltid på en måndag i maj, spelar vännerna i Måndagsklubben en tävling för att hedra minnet av klubbkompisen Ove Nyström som bara 45 år gammal dog i cancer.

Foto: Klubbkompisar Mats Wallsbeck, Göran Pålson, Bo Sundman, Håkan Sundling och Anders Nolkrantz är några av de femton medlemmarna som möts en gång om året på Haninge Golfbana för att hedra kompisen Ove Nyströms minne.

Måndagsklubben har totalt femton medlemmar som alla har en koppling till VVS-branschen samt ett stort golfintresse. Den startades 1989. Sex år senare drabbades en av medlemmarna, Ove Nyström, av cancer.

– Ove gick bort hastigt och i alldeles för unga år. Det tog hårt på oss, säger Anders Nolkrantz, ordförande i Måndagsklubben.

Potten går till Cancerfonden

Efter Oves bortgång ville klubbkompisarna göra något till minne av Ove. Styrelsen beslutade att en tävling i Oves namn ska anordnas varje år och sedan 1996 hålls tävlingen på Haninge Golfbana där Ove Nyström också var medlem.

Alla femton medlemmar i klubben, samt fem inbjudna gästspelare, har varje år ställt upp och deltagit i tävlingen. Avgiften på 500 kronor per tävlande läggs i en gemensam pott. Vinnaren av tävlingen skänker oavkortat hela potten till Cancerfonden och äras med ett diplom där det framgår hur stor summa som donerats.

– Att vi skulle göra något till minnet av Ove var det aldrig någon tvekan om. För tio år sedan tog det tid att ställa en cancerdiagnos. När Ove till sist fick sin diagnos var det för sent att göra något åt cancern. Därför känns viktigt för oss att vi, för Oves skull och alla andra som drabbas av cancer, gör vad vi kan för att stödja cancerforskningen, säger Anders Nolkrantz.

1000 kronor kort

Hittills har tävlingarna dragit in totalt 99.000 kronor.

– Vi hade som mål att i år komma upp till 100.000 kronor, men det fattades ynka 1 000 kronor för att nå målet, säger Anders Nolkrantz.

Anders Nolkrantz har i samband med prisutdelningen efter tävlingen tagit för vana att informera i stora drag om Cancerfondens olika satsningar samt lite fakta om cancer.

– I år pratade jag om den stora satsning som Cancerfonden gör kring prostatacancer. Jag la fram Cancerfondens broschyrer så att medlemmarna själva kunde läsa om det. Varenda broschyr gick åt. Det visar att det finns ett intresse, inte minst med tanke på att vi alla är i den åldern då risken är som störst att drabbas av prostatacancer.

Viktigt att inte glömma

Måndagsklubbens insats för cancerforskningen har också uppmärksammats av Cancerfonden. För något år sedan fick de besök av Cancerfondens försäljningschef som delade ut ett diplom till klubben för dess engagemang. Och golftävlingen till Oves minne kommer att fortsätta så länge Måndagsklubben lever vidare.

– Det är viktigt för oss att Ove Nyström inte blir bortglömd, säger Anders Nolkrantz.

Har du samlat in pengar?

Har du startat en insamling eller engagerat dig till förmån för cancerforskningen på något annat sätt? Mejla oss din berättelse!

Skriv en kort presentation och bifoga gärna en bild eller en kort filmsekvens. Det är bra om ditt mejl inte väger mer än 10 Mb.

Engagera dig du också!

Läs mer:

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer