Allt fler kvinnor drabbas av akut hjärtinfarkt

HÄLSA

Tar fler kvinnoliv än bröstcancer

1 av 2 | Foto: ANDREAS ENBUSKE
Måste kräva mer – Kvinnorna måste stå på sig, vara tuffare och kräva bra hjärtvård, säger Karin Schenck- Gustafsson.

De kvinnliga hjärtinfarkterna ökar – de manliga minskar.

Allt yngre kvinnor drabbas.

– Jag är orolig för de unga kvinnorna, säger Karin Schenck-Gustafsson, landets främsta kvinnohjärtexpert.

Hjärtinfarkterna minskar bland män, men ökar bland kvinnor. I dag är mer än var fjärde hjärtinfarkt kvinnlig: 17 500 per år.

Det är framför allt i femtioårsåldern som infarkterna ökar.

De tyngsta orsakerna till ökningen är stress och rökning, samt att man först nu räknar de typiskt kvinnliga hjärtkramperna som akut hjärtinfarkt.

– Kvinnor yrkesarbetar, har stort ansvar för hemmet, tar hand om föräldrar, vänner och hunden. Jag är orolig för de yngre. De stressar som galningar på jobbet och ska dessutom hinna massor på fritiden, säger Karin Schenck-Gustafsson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Dödar 5 000 kvinnor

Hon är rädd att hjärtinfarkt kan gå ned i åldrarna ytterligare. En fara är att kvinnor själva inte tror att de ska bli hjärtsjuka. Många undersöker sina bröst av rädsla för cancer, men vet inget om vad deras hjärtan tål.

Faktum är att hjärtinfarkt dödar fler kvinnor i Sverige än allt annat. Var tionde kvinna dör i hjärtinfarkt, cirka 5 000 varje år.

Ändå visar alla undersökningar att vi tror att kvinnor dör i cancer. Mer än varannan svensk tror att cancer tar flest liv – knappt var fjärde svarar hjärtinfarkt, enligt Sifo.

– Kunskapsläget är riktigt dåligt, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Kämpar för jämställd vård

Hon har i flera år kämpat för att hjärtsjuka kvinnor ska få lika bra vård som männen. Så är det inte i dag.

Kvinnor får vänta längre på ambulans, får sämre eftervård och färre operationer. Dessutom drabbas de av fler biverkningar av mediciner.

– Det kanske är så att män och kvinnor bör behandlas med olika mediciner. Tyvärr forskas det fortfarande mest på män.

Många läkare är okunniga om kvinnors symptom. Det behöver inte handla om typiska bröstsmärtor, utan om illamående, ont i käkarna eller i ryggen.

Dör hjärtsjuka kvinnor av för dålig vård i dag?

– Det kan vara så. Det finns ett mörkertal. Vi har fortfarande högre dödlighet bland kvinnor som får hjärtinfarkt än bland män som drabbas, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Läs mer:

Kvinnor är rädda för bröstcancer. Men det är akut hjärtinfarkt som tar flest kvinnoliv i Sverige i dag. Nya siffror visar att hjärtinfarkter ökar bland kvinnor. Men de minskar bland männen. Aftonbladets Jessica Ritzén och Cecilia Gustavsson har granskat den nya kvinnodöden.

Cecilia Gustavsson ([email protected]), Jessica Ritzén ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM