”Är det farligt att träna i värmen?”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Läkare Yvonne Linné chattade med läsarna

Madde säger: Några dagar efter en hårdträning går jag ofta upp rejält i vikt. Stämmer det att muskler med träningsvärk binder mer vatten (för jag ökar knappast 1 kg i muskler så snabbt) och i så fall hur undviker man det?

Yvonne Linné säger: En del beror nog på att du binder vatten. Detta är en naturlig process och inget man ska göra någonting åt. Det är väl på långsikt du vill gå ner i vikt? Vikten variera naturligt och kan förändras t ex när man ska ha mens. Det är därför vi rekommenderar att man inte ska väga sig för ofta. En gång i veckan räcker och följ trenden och inte enstaka vikter.

annbardh säger: Hej Yvonne !

Jag äter nolvadex (för att minska risken för återfall i bröstcancer). Samtidigt har jag fått ett otroligt "socker-sug". Kan den medicinen vara orsak till min längtan efter sötsaker? MVH/Ann

Yvonne Linné säger: Nej, det borde inte beror på medicinen.

ellabella säger: Jag har ätit 1450 kalorier i 3 veckor nu utan att gå ner. Jag tar en 40 min promenad varje morgon, men i övrigt utför jag ingen träning. Vad gör jag för fel?

Yvonne Linné säger: Svårt att säga. Om man inte har så många kilo som man behöver gå ner i vikt, är äldre, och är stillasittande på t ex jobbet kan man ha svårt att gå ner i vikt.

säger: Magmunsbråck - Kan man bli bra om man går ner i vikt?

Yvonne Linné säger: Ja, ialla fall mycket bättre!

SAA säger: Är det nyttigt att löpträna i den värme som är nu? klarar man av att hålla uppe vätskebalansen? Ge det något eller det är bättre att t ex promenera?

Yvonne Linné säger: Man ska vara försiktig att träna bort när det är så här varmt, för precis som du skriver så krävs det stora mängder vätska. Promenader är bättre eller varför inte en simtur?

Berit säger: Är det vanligt att man står stilla på en vikt som man haft kanske i 30-40 år, enligt min läkare har jag kraftigt benstomme, kraftiga ben smal midja är 62 år .

Yvonne Linné säger: Ja man kan så stilla i vikt i 30-40 år. Tyvärr är det vanligare att man ökar några kg med åren.

SAA säger: Jag är blodgivare. När man lämnat blod hur länge bör man vänta med konditionsträning resp. styrketräning? Hur länge är det normalt att man är hungrigare? Är det ok att äta lite mer ett par dagar efter eller de kalorierna bara sätter sig?

Yvonne Linné säger: Ja ta det lite lugnare med träningen efter att du har lämnat blod och ät lite mer om du blir hungrig.

Susen säger: Hur viktigt är det att äta "rätt" mängd kalorier? Jag har 2280 som jag ska äta men kommer på vardagarna inte upp i det mängden.

Yvonne Linné säger: Man bör försöka hålla sig kring den mängd som är uträknat för dig. Men går du ner mellan 0,5-1 kg med den mängd kalorier du äter så är det bra.

Mia säger: Hur lite kan man äta utan att det är skadligt? Jag får oftast bara i mig ca 1000-1200 kalorier varje dag trots att programmet föreslår drygt 1400.

Yvonne Linné säger: Det är lite i minsta laget. Problemet när man äter lite kalorier är att det är svårt att få i sig alla näringsämnen.

säger: Vet du om det är någon skillnad på att äta vegetabiliskt protein än animaliskt. Har en sambo som inte kan gå upp i vikt.

Yvonne Linné säger: Finns nog många aspekter på den frågan, men nej det finn inga skillnader kalorimässigt.

säger: Jag är 69år och äter medicin mot kärlkramp och högt blodtryck; är det farligt att banta c:a 1/2 kilo i veckan, eftersom en del av viktminskningen är förlorad muskelmassa

(hjärtat är ju en stor muskel) ?

Yvonne Linné säger: Tycker du ska prata med din doktor som känner dig väl!

Lena säger: Varför får jag ont i huvudet dagen efter att jag har tränat hårt. Det kan inte bero på att jag dricker för lite, för jag dricker ett par liter. Jag har hört olika teorier dels att det skulle bero på att jag inte svettas ordentligt men även att det kan vara någon form av migrän. Huvudvärkstabletter hjälper inte.

Yvonne Linné säger: Vet faktisk ej.

nillapilla säger: vill också fråga när jag går medel i 110 min svullnar fingrarna efter ca 40-50 min vad kan det bero på?

Yvonne Linné säger: Vet ej. Kanske håller du fingrarna neråt? Prova stavgång där du använder armar händer mer och se om det hjälper.

säger: Är 65år, har gått ner 15 kg på 4 månader, äter i medeltal 2000kalorer om dan men olika aktiviteter gör att jag ligger i snitt 1000 kalorier/dag enligt min dagbok,

Har varit till min läkare och lämnat prover för en månad sedan, allt var ok.

kan jag fortsätta att gå ner 5 kg till, har vägt 88, väger idag 73 är som sagt var 65 år och 160 cm i strumplästen, Gerhard

Yvonne Linné säger: Vad duktig du är! Visst kan du gå ner 5 kg till. Lycka till!

Moderator säger: Sista frågan kommer från Pyret

Pyret säger: Jag är gravid. Hur farligt är det att äta för lite? Jag äter bra och varierad mat - gröt, fullkorn, frukt, grönt kött fisk ost och yoghurt och nötter. Blir lätt mätt. Är rädd för att jag får i mig för lite. Bör jag vara orolig? Ligger nog på 1300 kcal om dan

Yvonne Linné säger: Kan vara mycket farligt. Både du och barnet behöver näring för att växa och må bra. 1300 låter väldigt lite och jag tycker att du ska diskutera detta med din barnmorska.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: