Fler tuggar efter rökstoppet

HÄLSA

Försäljningen av nikotinläkemedel har ökat stort efter rökförbudet

Rökstoppet på landets krogar vid halvårsskiftet har fått försäljningen av nikotinläkemedel – plåster, tuggummi med mera – att skjuta i höjden.

De tre första månaderna efter rökstoppet sålde Apoteket 5,7 miljoner dygnsdoser, en ökning med 10,9 procent jämfört med 2004.

Ökningen fördelas ojämnt över landet. I Västernorrland steg försäljningen med 17 procent, medan den stannade på 7 procent i Jämtland.

– Vi tror på en fortsatt ökad försäljning. Nu när de flesta uteserveringar har stängt och kylan har slagit till är det inte längre så trevligt att gå ut och röka, säger Apotekets marknadsdirektör Eva Fernvall i ett pressmeddelande.

Apoteket inleder nu en kampanj för att få rökarna att bli helt nikotinfria och inte gå över till snus.

– Den som slutar röka genom att börja snusa går från ett beroende till ett annat. Med nikotinläkemedel kan man bli helt fri från nikotin. Sannolikheten för att bli rökfri mångdubblas om man kombinerar nikotinläkemedel med rådgivning, enligt Eva Fernvall.

Under kampanjen kommer bland annat 150 apotek runt om i landet att erbjuda kontakt med en hälsocoach för den som vill bli av med nikotinberoendet.

TT