Adrian, 7, blev akut sjuk och tvingades söka vård

HÄLSA

Adrian, 7, blev getingallergisk efter andra sticket som han fick i pannan förra året.

– Jag hade just läst om getingallergi och förstod att han måste till sjukhus. Det kan ha räddat hans liv, säger Adrians mamma Anna Ekstrand.

Foto: Har tabletterna till hands. Adrian, 7, med sin mamma Anna Ekstrand. Adrian har kortisontabletter och ett plaströr med vatten i sin midjeväska för att snabbt kunna ta en tablett om han blir getingstucken.

Nu under getingsäsongen har Adrian alltid en midjeväska på sig med kortison- och antihistamintabletter att snabbt ta om han skulle bli stucken.

Han ska kanske få behandling med så kallad immunterapi, ett slags vaccinering, som kan göra honom fri från allergin. Behandlingen tar fem år.

Svullnade i pannan

- Tyvärr finns inte behandlingen i Hudiksvall där vi bor, utan vi måste i så fall åka ända till Gävle som ligger närmast i det här fallet, säger Anna Ekstrand.

Adrian blev svullen i pannan av sticket, men Anna oroade sig inte först.

- Jag slog ändå upp getingallergi i barnläkarboken och läste då att en allergisk reaktion kan komma inom en halvtimma. Just då kom Adrian in med fullt av kliande utslag på benen och bålen som om han varit i en myrstack. Sköterskan på vårdcentralen, som jag ringde till, sade att vi skulle komma genast.

Klagade över halsen

I bilen dit klagade sonen att det kändes konstigt i halsen. Läpparna började svullna.

- Väl framme fick han dock snabbt kortison och mådde bra igen efter en stund.

Det känns mer nervöst än roligt nu när det är sommar och man vill vara ute mycket, tycker Anna.

- Adrian tittar alltid efter getingar. Han vill till exempel inte sitta ute och äta eller gå barfota i gräset.

- Men han leker ute med sina kompisar och tar alltid glatt på sig väskan med allergimediciner. Han vet att det är viktigt.

7 tips som inte lämnar dig i sticket

Ann-Cathrine Björnör