Här är Sveriges friskaste företag

HÄLSA

På Stora Enso Fors i Avesta satsar man på det friska. Delaktighet, friskvård och utbildning är honnörsorden.

På köpet sparar man många sköna miljoner.

Foto: badliv. Stora Enso har hälsodag på Parkbadet i Sandviken. Anita Ahman, Eva Sahlström och Anna-Cari Rehné får sig en dos friskvård i bassängen.

Det är söndag på bruket Stora Enso Fors AB i Avesta. Några av de anställda går på sina skift vid fabriken medan andra roar sig kungligt på Parkbadet i Sandviken. Badet är en del av de personalfrämjande aktiviteterna som företaget har satsat på. Gillar man inte bad kan man en annan helg välja fiske, pimpling, skidåkning, innebandy eller vanlig träning. Hela familjen är medbjuden och tanken är att vi-känslan ska stärkas samtidigt med hälsan.

– Företaget har satsat på en helhet som är bra, säger Janne Westman, ordförande i Pappersklubben vid företaget.

Ett exempel är att företaget har en budget för friskvård och att man erbjuder det i organiserad form. På några år har man genom det och en rad andra åtgärder kunnat få ned antalet långtidssjukskriva med 40 procent. Samtidigt har man sparat nästan 30 miljoner kronor.

– Personligen tycker jag att det är svårt att peka på vad det är som har gjort personalen friskare. Men kanske är det helheten som gör att man trivs, säger Janne Westman.

Årets friskaste företag

Stora Enso är något av pionjärer när det gäller hälsofrämjande åtgärder för sin personal. Företaget har hållit på med friskvårdsarbete i över 15 år. I fjol utsågs Stora Enso till vinnare i tävlingen ”Årets friskaste företag”.

Personalen erbjuds allt från kurser utomlands till biobesök eller en avkopplande rekreationsresa om det finns risk för utbrändhet. Övertid är man försiktig med och cheferna försöker vara goda exempel. Man jobbar även med mental träning i olika former.

Företagets vd Håkan Moldén är stolt över att företaget lyckats sänka sin sjukfrånvaro.

– Men det finns fortfarande mycket kvar att arbeta med.

Två exempel är delaktighet och delegering av arbete. Men Janne Westman och hans medlemmar har ett annat krav som kanske är lättare att åstadkomma.

– Vi vill ha ett riktigt gym. Jag hoppas det blir verklighet snart.

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM