Behöver jag äta kosttillskott?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Många läkare hävdar att det räcker med husmanskost för att täcka behoven av vitaminer och andra näringsämnen. Då skulle man ju inte behöva kosttillskott? Själv är jag konditionsidrottare.

Svar: Många har behov av både kostråd och kosttillskott. Det är svårast att täcka behoven av mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler, spårelement och fleromättade fettsyror). Genom moderna tillverkningsprocesser, förvaring och upphettning vid tillagning förlorar maten ofta en betydande del vitaminer och andra mikronäringsämnen. Till detta äter många ensidigt och har svårt att ändra vanor.

Vidare kan miljö och levnadsvanor ge ett ökat behov av vissa mikronutrienter och i synnerhet vitaminer och vitaminliknande ämnen med cellskyddande antioxiderande funktioner. Olika brister är vanligt hos stora grupper av människor. När det gäller idrott har jag gjort ingående näringsstatusanalyser på både motionärer och elitidrottare (som under sista tioårsperioden tagit flera tiotals individuella VM- och OS-medaljer). Mot den bakgrunden vet jag att det finns många idrottare som inte får rätt ”oktantal på sitt bränsle”. Genom dagens föda, vanor och miljö har vi till exempel fått ett ökat behov av vitamin E. Samtidigt har intaget av vitamin E med födan sjunkit kraftigt.

Sedan länge vet vi att vitamin E i samverkan med främst selen ingår i ett fundamentalt cellskydd. Att hålla detta cellskydd intakt/optimerat ingår som en del i det förebyggande arbetet mot flera av våra vanligaste folksjukdomar, inte minst hjärt-kärlsjukdomar.

För att täcka sina behov och vara på den säkra sidan bör man äta breda kosttillskott som innefattar bland annat vitamin E och selen.

Publicerad: