Nu blir det 18-årsgräns på solarier

Nu införs åldersgräns på solarier.
Nu införs åldersgräns på solarier.

Efter en lång och varm sommar är det många som vill bättra på solbrännan under hösten.
Men om du är under 18 år så kommer det inte vara lika lätt som tidigare.
Den 1 september införs nämligen en 18-årsgräns på landets alla solarier.

Att bättra på solbrännan på kosmetiskt sätt är något som är vanligt. I Sverige finns det, enligt Svt, ungefär 500 solarier runt om i landet och enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är det ungefär fyra av tio tonåringar och unga vuxna i Sverige som solar solarium.

Men den 1 september ändras lagen och det blir det förbjudet för alla som är under 18 år att bättra på solbrännan på kosmetisk väg.

Minska risken för hudcancer

Anledningen till att regeringen inför åldersgränsen är för att minska risken för hudcancer som är den cancerform som ökar mest i Sverige.

I Sverige avlider cirka 500 människor varje år av av malignt melanom, enligt Socialstyrelsens cancerstatistik. Unga är extra känsliga för strålningen och, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, finns det ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer.

Måste kontrollera åldern

Den som driver ett solarium måste från och med den 1 september förvissa sig om att användaren har fyllt 18 år detta kan man, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, göra genom att ha personal på plats som kontrollerar kundernas ålder eller genom att använda en teknisk lösning som säkerställer att endast kunder över 18 år kan få tillträde till solarierna. Det räcker inte med att informera om åldersgränsen genom den skylt med information om 18-årsgränsen som måste sitta synligt vid det kosmetiska solariet.

Den verksamhetsutövare som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Barn får dock fortfarande sola solarium om det är i medicinskt syfte eller om det sker privat till exempel hemma.

Lagen förväntas bli ett hårt slag mot många små solarieägarna som inte har råd att investera i ny teknik eller bemanning för att kontrollera åldern på besökarna, berättar en solarieägare för Svt.se

Publisert:

LÄS VIDARE