”Allt handlar om inkomster och utgifter”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Dietist Josefine Jonasson chattade om kost

Hon svarade bland annat på varför vissa kan äta mycket utan att gå upp.

Josefine Jonasson säger: Hej - nu ar jag pa plats sa valkomna med era fragor!

carolin säger: vad skall jag ge min dotter som har lite övervikt? hon är 7 år.

Josefine Jonasson säger: Hej Carolin. Om Din dotter verkligen ar overviktig sa tycker jag att Du ska ta kontakt med lakare for att fa hjalp med det. Om hon ar lite mullig ska Du inte gora nagra drastiska forandringar. Tank pa att laga mat som inte innehaller mangder med fett och begransa intaget av chips, godis och liknande. Om hon ar mullig kommer hon formodligen att "vaxa i sin vikt" nar hon vaxer pa langden. Annat forstas om hon ar overviktig. Lycka till!

JS säger: Hur ska man göra för att lyckas sluta äta godis? Har bestämt mig för detta flera ggr utan att lyckats.

Josefine Jonasson säger: Hej! Fragan ar for det forsta VARFOR Du vill sluta med godis. Om det ar nagonting Du verkligen tycker om och inte kan avsta ifran ar det kanske battre att begransa intaget till en gang i veckan eller nagot i den stilen. Det ar viktigt att den ratta motivationen finns sa fraga Dig sjalv varfor Du anser att Du maste utesluta godis.

Moderator säger: Glömde en sak: Josefine är i England, det är därför hon inte skriver åäö. Hoppas ni förstår ändå!

Emma säger: Jag som är medlem i Vk undrar om man ska ha ett "ätardag" och varför man ska ha det i så fall? Vidare undrar jag hur mkt extra kcl ska man stoppa i sig då (har 1300 kclintag per dag)

Josefine Jonasson säger: Hej Emma! Atardag ar inget som vi direkt rekommenderar men daremot kan man unna sig nagot extra nagon gang i veckan, en del kallar det for atardag. Lycka till med VK!

Hanna säger: Är det så att ett glas vin är 6 points?

Josefine Jonasson säger: Hej Hanna! Ingen aning - har ingen koll pa points.

Maija säger: Jag är inte så förtjust i vatten. Kan jag dricka drycker så som cola light, FUN light Icetea och sockerfri saft istället?

Josefine Jonasson säger: Hej Maija! Det gar alldeles utmarkt!

Träs säger: Hej, jag äter lättyoghurt med färsk, skivad frukt (banan, nektarin, hallon), ett ägg och ett halvt glas järnberikad apelsinjuice till frukost. Bör jag lägga till eller dra bort något från det? Jag blir ofta hungrig framåt 10:30...

Josefine Jonasson säger: Hej! Om Du inte blir matt pa det kanske Du behover lagga tillen macka eller nagot. Ett annat alternativ ar att Du ater ett mellanmal pa formiddagen. Valj det som passar Din vardag bast!

anna säger: hej ,jag har gått ner i vikt och är nu normal

jag undrar hur ska jag äta nu för jag vill inte gå upp alla dom där kilorna som jag har kämpat med att gå ner

Josefine Jonasson säger: Hej Anna - grattis till viktnedgangen! Fortsatt som Du har gjort hittills men oka lite pa energiintaget om Du fortsatter gar ner i vikt pa det Du ater nu. Tyvarr kan man inte gora nagra storre okningar i energiintaget, da gar Du upp i vikt igen. Lycka till!

JS säger: Du skriver att man kan dricka light produkter. Är det inte så att kroppen tror att den fått i sig socker då och då börjar producera insulin och att detta typ binder sig som fett i kroppen då det inte har något socker att bryta ner?

Josefine Jonasson säger: Hej igen! Det spekuleras ibland om att produkter sotade med sotningsmedel paverkar kroppen att producera insulin men det finns inte tillrackligt med forskning som visar det. Insulin binder sig inte som fett i kroppen, insulinets funktion ar att sanka blodsockret. Om man far ett lagt blodsocker kan det vara lattare att falla for frestelser an annars men det dar ar valdigt olika. I sa fall ar det frestelserna man faller for som gor att man binder fett, inte insulinet i sig. Bra fraga forresten!

EWA säger: Jag är gravid i sjunde veckan, har anlag för att gå upp i vikt. Mår mycket illa och måste äta varannan timme. Har du några tips till mig. Mvh

Josefine Jonasson säger: Hej Ewa - och grattis! Var noga med vad Du ater. Valj frukt och gronsaker framfor kakor och godis och at langsamt. Undvik feta smorgaspalagg och liknande om Du ofta faller for den typen av mat. Lycka till med graviditeten och vikten - det ar bra att Du ar uppmarksam redan nu men var radd om Dig och ga inte till overdrift.

Tess säger: Hej.Jag undrar hur mycket kalorier man gör av med när man ammar?Hörde att der kan vara mellan 300-800 per ammningstillfälle,stämmer det verkligen?Tacksam för svar!

Josefine Jonasson säger: Hej Tess! Jag kan tyvarr inte svara pa det men 800 kcal per amningstillfalle later orimligt.

lillan säger: Vilka är de bästa frukostflingor att äta när man tänker på socker????

Josefine Jonasson säger: Hej Lillan! Bra fraga - de flesta frukostflingor innehaller alldeles for mycket socker. Branflakes, corn flakes och Special k ar nog de sorterna jag skulle rekommendera.

Lars säger: Hur ska man göra för att behålla sin vikt vid slutandet av användandet av snus

Josefine Jonasson säger: Hej Lars! Det viktigaste ar att inte stoppa mat i munnen istallet for snus - da kommer vikten att ga upp. At som Du ater nu och forsok sta emot extra sug. Om Du kanner sug valj frukt och gronsaker framfor annat. Att sluta snusa ar ett jattebra beslut och maste Du valja mellan att fortsatta eller att ga upp ett par kilo i vikt ar det fortfarande mer halsosamt att sluta snusa. Varmt lycka till!

Åsa säger: Jag äter vädligt lite känns det som men vill inte äta mer av rädsla för viktökning. Är det farligt i längden?

Josefine Jonasson säger: Hej Asa! Kan tyvarr inte ge Dig ett svar pa den fragan eftersom jag inte har nagon som helst aning om hur mycket och vad Du ater. Om Du ligger stilla i vikt pa det Du ater nu sa ar det formodligen tillrackligt.

annelie säger: jo, jag dricker inte alkohol av nåhgon konstig anledning, äter inte alls så fett, och min sambo är likadant, varför går han upp i vikt men inte jag?

Josefine Jonasson säger: Hej Annelie! Formodligen ar det sa att han ater mer an Dig, kanske storre portioner och/eller ror sig mindre an Du. Allt handlar om inkomster och utgifter.

Therese säger: Vad tycker du är en bra och välbalanserad kost? Jag tycker att jag äter alldeles fel saker.

Josefine Jonasson säger: Hej Therese!Bra fraga - att ata varierat, att inte vara extrem at nagot hall om man inte har nagon sjukdom som kraver det. Jag tycker att Tallriksmodellen ar ett bra hjalpmedel for att fa balans pa maten. Att undvika alltfor fet mat men att for den sakens skull inte alltid valja fettfritt. Hm.. kan nog inte ge ett kort svar pa detta...

Emma säger: Mitt problem är att jag brukar äta, inte för jag är hungrig, utan att det är gott..Vad ska jag göra för att sluta? Jag är medlem i vk och äter regelbundet

Josefine Jonasson säger: Hej Emma! Tyvarr handlar det bara om att bestamma sig. Bestam Dig te x for att bara ta EN portion av maten, planera in mellanmal och at inte mer an vad Du har planerat for. OCH kom ihag att det inet ar sista gangen Du ater, det ar formodligen lika gott nasta gang.. Lycka till!

benhur säger: Jag har både läst att alkohol ökar förbränningen i kroppen och det motsatta, dvs att kroppen inte bränner ngt annat förrän den är kvitt all alhohol. Hur ligger det till egentligen? Tack!

Josefine Jonasson säger: Hej! Samma regel galler for alkohol som med kolhydrater, protein och fett, dvs har Du fatt i Dig for mycket kalorier gar Du upp i vikt oavsett var de kommer ifran. Alkohol i sig kan inte oka forbranningen sa pass mycket att det skulle ge en viktminskande effekt.

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Josefine och alla ni som chattat!

Josefine Jonasson säger: TACK for idag - alltid lika kul att chatta med er! Ha en bra onsdag!

Publicerad: