Köttallergi ger cancer

Cancer

Därför kan rött kött och mjölk göra människor sjuka

Tjocktarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan uppstå för att människan egentligen inte tål kött och mjölk, visar amerikansk forskning.

Alla djur utom människan har ett sockerämne i kroppen.

När människan äter rött kött reagerar våra antikroppar mot ämnet och det kan orsaka inflammationer.

Kött och mjölk är enligt många forskare farligt för hälsan. Nu redovisar en grupp forskare vid universitetet i San Diego i Kalifornien hur de hittat en orsak till riskerna. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

På djurens cellytor finns ett speciellt sockerämne. Det bildas i alla däggdjur utom i människan. Vi saknar den speciella gen som är förutsättningen för att det ska bildas.

Forskarna i Kalifornien visar nu att sockerämnet tar sig ifrån djuren in i våra kroppar där vi bildar antikroppar mot det.

Inflammation kan ge cancer

Antikroppar är ett tecken på att immunförsvaret reagerar och det kan ge inflammationer för att stöta bort det främmande ämnet.

Och inflammationerna är inblandade i vissa cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar som kan ge hjärtinfarkt och stroke och vissa andra sjukdomar som reumatism.

Sockerämnet finns enligt forskarna framförallt i rött kött, alltså från lamm, gris och ko, samt i mjölkprodukter. Däremot var halterna mycket låga eller obefintliga i frukt, grönsaker, ägg, kyckling och fisk.

Forskarna i Kalifornien kunde också visa att de små mängder av sockerämnet som människokroppen tar upp försvinner efter fyra till åtta dagar.

Svensk expert: ”Intressant”

En svensk näringsexpert vid Karolinska Institutet säger till Svenska Dagbladet att kopplingen mellan de farliga inflammationerna och sockerämnet i rött kött och mjölkprodukter är intressant.

Men professorn vid Karolinska sjukhuset Anders Ekbom påminner också om att hälsorisker med mat ofta handlar om en balans mellan skadliga och skyddande ämnen.

Simone Söderhjelm

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer