”Folk säger att jag kan sluta nu när jag blivit så smal’’

Av: 

Angelica Hjortholt

Hälsa

Jaana går 2,4 mil varje helg

Ryggskott och övervikt är i dag ett minne blott för Jaana.

Hennes väg till hälsan? Att gå 2,4 mil varje helg!

Jaana Åkerlund, 41, hade länge vägt runt 10 kilo för mycket och led dessutom av en jobbig ryggvärk. Hon levde ett stillasittande liv med mycket god mat, även om hon ibland gjorde något halvhjärtat försök att gå ner i vikt.

– Jag var för lat för att röra på mig. Så jag testade Cambridge och Nutrilett med soppor, shakes och jox, men det gick ju inte. Åh, dessa förbannade dieter! Det slutade alltid med att jag blev döhungrig och stoppade i mig allt möjligt.

Så förra våren bestämde hon sig för att testa en ny metod – att börja promenera.

– Det verkade enklast. Jag ville slippa passa tider och kunna äta med resten av familjen.

Inga mer chipspåsar!

Jaana åt samma mat som vanligt, men slutade när hon var mätt istället för att ta en extra portion eller öppna en chipspåse framför tv:n. Och så började hon ta med sig matlådor till jobbet.

– I början var det lite tungt och tråkigt att gå ut och gå, så jag försökte få med mig kompisar. Men äh! Det blev bara en massa krångel och snack om var, när och hur. Så jag köpte en mp3-spelare och gick själv istället.

Men med jobb och fyra barn var det svårt att få tiden att räcka till på vardagarna. Lösningen blev att utnyttja helgerna maximalt. På lördagar och söndagar går Jaana alltid sex kilometer innan frukost och sex kilometer innan middagen. Totalt 2,4 mil varje helg alltså!

– Då kan jag  känna mig nöjd även om jag inte hinner komma ut under veckan.

Och självklart har promenaderna i ur och skur gett resultat! I dag är Jaana 15 kilo lättare. Och som en bonus har ryggskottet helt försvunnit. Hon mår bättre och orkar mycket mer – utom när det gäller mat.  Jaana äter det hon är sugen på, men ganska snart känner hon sig nöjd och slutar.

– Förut kunde jag lätt äta en hel pizza, i dag delar sambon och jag på en.

Effektivt med stavar

Sambon Janne har även han gått ner 12 kilo genom att äta mindre portioner. Men när Jaana frågar om han ska med ut och gå säger han nej. Han orkar inte med hennes tempo.

– Jag har tränat upp kondisen och går ibland så fort att jag kan vrida svetten ur tröjan efteråt. Det är skönast att gå själv, så jag slipper ha med någon som drar ner farten.

Nyligen har Jaana också börjat använda stavar.

– Jag tyckte det var urtöntigt förut, men nu när jag lärt mig hur man gör så ger det en ruggig effekt.

Så stavarna får följa med ut i motionsspåret i sommar.

– Folk säger att jag kan sluta nu när jag blivit så smal. Men nä – jag mår ju så bra av att gå, inte minst i ryggen. Och även om jag äter och dricker gott tycks jag inte gå upp i vikt!

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: