”Han kan inte hålla sig borta från alkoholen”

HÄLSA

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på [email protected]. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.
 

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Min partner är helt underbar och för det mesta har vi det helt fantastiskt. Men på sommaren blir han som en fluga i ett saftglas. Han kan helt enkelt inte hålla sig borta från alkoholen. Det är inte så att han är full hela dagarna, men jag tycker att det känns jobbigt att han måste dricka till varje måltid, gärna före maten och gärna avrunda kvällen med en whisky eller nåt.

Folk tycker att han är så härlig, rolig och festlig hela tiden, och det är han väl. Men jag blir bara avtänd. När jag försöker ta upp det här med honom slår han bara ifrån sig eftersom han ju inte har problem med alkoholen det övriga året.

Hur ska jag göra? Jag vill knappt fira semester med honom längre.

Madde

SVAR: Tack snälla för ditt ärliga mejl. Du är med all säkerhet inte ensam om att ha frågeställningar som rör alkohol, och din partner är inte på något sätt ensam om att dricka mer på sommaren än resten av året.

Alkohol kan ha en fantastisk funktion att fylla för dem som kan hantera den. Samtidigt är det väldigt många som inte kan det, människor blir förändrade när de är onyktra och många har problem att dricka med måtta. Jag är själv nykter alkoholist sedan 18 år tillbaka och vet en hel del om vad det kan ställa till med – inte bara för den som dricker utan även anhöriga.

Nu verkar det inte som att din man är alkoholist, han dricker mycket på sommaren men inte resten av året. Du skriver att andra tycker att han är härlig men jag undrar: Vad tycker du? Skrämmer han dig när han är onykter eller tycker du bara att han blir tramsig? Om han skrämmer dig så är det allvarligt, men lite tramsig tycker jag nog att han har all rätt att bli.

Semester betyder avkoppling för de flesta – och koppla av gör man gärna med ett glas. Ofta många fler än resten av året.

Du skriver att du knappt vill fira semester med honom längre och det väcker ännu fler frågor hos mig. Har du sagt det till honom? Om du på riktigt förklarat hur illa du tycker om att han dricker så borde han kunna dra ner på sin konsumtion, det håller jag med dig om. Kanske har du inte varit tillräckligt tydlig med hur du känner?

Sen undrar jag såklart varför du inte vill att han ska dricka. Är det för att alkohol är farligt eller är det för att du är rädd för att han ska utveckla ett beroende? Och så kan jag inte låta bli att undra om det kanske var så att någon nära dig drack för mycket när du växte upp. Om du inte redan har alla svar på dessa frågor så kan det vara bra att prata med någon som kan hjälpa dig att reda ut hur du känner och varför du känner som du gör.

Nu vet inte jag om du varit på honom med att han dricker för mycket, i så fall är risken att han upplever det som gnäll, ett alternativ till att bara belysa sin partners brist är att komma med ett konkret förslag på lösning. Om du fick bestämma, hur ofta skulle han dricka då?

Lär dig hantera drickandet

Om du stör dig på att din partner dricker för mycket kan det vara bra att:

Ta reda på varför du stör dig på din partners drickande, bolla gärna med någon.

  Prata med hen om hur du känner och tänk på att komma med ett förslag om hur det skulle kunna se ut.

Se till att ni båda är med på överenskommelsen.

Till dig som själv eller som har en partner som dricker för mycket vill jag rekommendera att gå in och läsa lite på Anonyma Alkoholisters hemsida aa.se där finns det tips om hur du/ni får hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM