VÅGA YOGA

Av: Anna Lundkvist

Publicerad:
Positionerna hålls olika länge beroende på vilken yogaform det är. Här ser vi triangelpositionen.
Foto: THINKSTOCK
Positionerna hålls olika länge beroende på vilken yogaform det är. Här ser vi triangelpositionen.

Öka din rörlighet och styrka och kom samtidigt ner i varv – låter det som något för dig? Vi har listat de vanligaste yogaformerna så att du ska hitta den som passar just dig. 

Från att tidigare ha setts som något flummigt har yogan gått och blivit folklig. Många gym har den numera som en självklar del i träningsutbudet, yogastudios ploppar upp som svampar i skogen runt om i landet och profiler som Yoga Girl har över en miljon följare i sociala medier.

– Det som är så speciellt med yoga är att det är den enda träningsformen som kombinerar fysisk träning med moment av mentalt lugn och avslappning, säger Jonas Rådahl, yogalärare på Yogayama i Stockholm.

Jonas Rådahl.

Och i en tid där vi ständigt är uppkopplade och på språng kan yogans meditativa delar vara en förklaring till att det blivit så populärt. Att vi söker ett lugn som en motpol till all stress runt omkring oss.

– Grejen med yoga är att man är i nuet.

Inom yogan hör sinnet och andningen ihop och med hjälp av olika andningstekniker kan man komma in i ett lugnare tillstånd. Genom att kontrollera andningen kan du också kontrollera sinnet, och kan då också glömma bekymmer, säger Jonas Rådal.

Men även den fysiska delen av yoga låter oss komma ner i varv och landa i våra egna kroppar.

– Till skillnad från annan fysisk träning där man jobbar med hög puls och snabba rörelser jobbaryogan mer statiskt och man håller positionerna längre, vilket inte ger lika hög hjärtfrekvens. Alla klasser avslutas med fysisk avslappning och återhämtning, där man kan komma tillbaka till en lugnare känsla i kropp och sinne, säger Jonas Rådahl.

En annan av yogans många fördelar är att en hel del fysiska åkommor, som ryggproblem, på sikt kan förbättras.

– I dagens samhälle sitter vi mycket framför datorn på jobbet, och det gör att många får problem med ryggen. Ofta får man för tajta bröstmuskler, för svaga muskler i övre delen av ryggen och tajta och stela höfter. När du yogar sträcker du ut och arbetar mer noggrant med musklerna, vilket gör att du både kan förbättra och förebygga ryggproblem, menar Jonas Rådahl.

Även om du är en person som föredrar träning som styrketräning eller pass med fart och hög puls är yogan ett bra komplement.

– Yogan hjälper dig att få bättre kroppskontroll och ökad rörlighet, vilket är bra för all annan träning. Till exempel kan du förbättra ditt knäböj avsevärt om du får större rörlighet i kroppen. Även de mentala delarna där man jobbar på att vara i nuet kan man applicera på annan träning eftersom det blir lättare att fokusera på det du gör, säger Jonas Rådahl.

Men om man är sugen på att börja med yoga, vad ska man börja med? Det finns ju en uppsjö av olika yogaformer.

– Prova dig fram! Men har du inte testat yoga förut är det bra att börja med yin. Där håller man positionerna lite längre, mjukar upp kroppen och förbereder den för all annan form av yoga. Det kan också vara bra att vänta lite med ashtanga, det är den mest fysiska formen av yoga som ställer stora krav på öppenhet och en stark kropp, säger Jonas Rådahl.

HITTA YOGAN SOM PASSAR DIG

Kamelen är en position som används inom flera yogaformer.

Antigravityyoga

Vad är det? Med hjälp av ett elastiskt tyg som sitter fast i taket utövas yoga i luften. Tyget hjälper dig att hitta positionerna lättare och att komma djupare ner i dem. Du får även öva rejält på kroppskontroll.

Passar vem? Dig som gillar att ha kul och inte alltid vill stå stadigt på marken.

Ashtangayoga

Vad är det? Originalet som många olika flowklasser och vinyasa har sitt ursprung i. Fysiskt krävande form av yoga som görs i ett snabbt kontrollerat flöde, där samma positioner görs i samma ordning. Den mest ansträngande formen av all yoga.

Passar vem? Dig som trivs bäst med att göra samma sak om och om igen, men samtidigt vill ta ut dig fysiskt. Dock inget för nybörjaren – här krävs både förkunskaper och en redan stark kropp.

Bikramyoga

Vad är det? Bastuyoga! I 40 graders värme gör man 26 olika positioner, som upprepas två gånger. Värmen gör att det är lättare att komma ut i olika positioner. Förbered dig på att svettas rejält!

Passar vem? Dig som inte är rädd för att svettas eller är blyg. Bikramyoga utövas i så lite kläder som möjligt.

Hathayoga

Vad är det? Kan egentligen vara vad som helst. Det här är en yogaform där man inte är bunden till en serie av rörelser, utan läraren sätter ihop ett eget program. En mjukare form av fysisk yoga därrörelserna hålls längre än i exempelvis ashtangayoga. Stort fokus på andningsövningar.

Passar vem? Alla egentligen, men framför allt nybörjaren och dig som vill komma ner i varv.

Jivamuktiyoga

Vad är det? En form av flowklass som har sitt ursprung i ashtangayogan. Fysiskt ansträngande klass med hög popmusik.

Passar vem? Dig som vill träna till skön musik.

Kundaliniyoga

Vad är det? En klass som fokuserar mer på den andliga sidan av yoga. Kommer från en annan yogatradition, där mantran och den spirituella delen tar större plats. Enkla men kraftfulla fysiska övningar.

Passar vem? Den som är intresserad av att varva ner och träna mer mentalt än fysiskt.

Andningen är en viktig del av yogan.

Medicinsk yoga

Vad är det? En lugn form av yoga där andningen är central. Enkla, mjuka övningar som mestadels utförs sittandes eller liggandes och blandas med andnings- och koncentrationstekniker. Handlar om att skapa balans genom meditation.

Passar vem? Främst dig som är sjuk eller har ont. Medicinsk yoga sägs ha goda effekter på bland annat stressymtom, migrän och sömnstörningar.

Poweryoga

Vad är det? En gymifierad form av yoga som har sitt ursprung i ashtangayogan, men övningarna är förenklade och har inslag av aerobics. Den här formen av yoga är inte så meditativ, utan har mer fokus på de fysiska delarna.

Passar vem? Dig som föredrar att yoga på gymmet och inte är så intresserad av det spirituella.

Restorative yoga

Vad är det? En meditativ yoga där kroppen stöttas upp med hjälp av redskap som klossar, kuddar och filtar för att hitta den ultimata vilopositionen. Lugnande och läkande yoga som balanserar kroppens energisystem.

Passar vem? Stressade människor som behöver återhämtning, både fysiskt och psykiskt.

Vinyasa

Vad är det? Som många andra yogaformer har vinyasa sitt ursprung i ashtangatraditionen. En fysisk yoga som bygger på ett flöde mellan de olika positionerna. Högt tempo där man blir rejält varm och svettig.

Passar vem? Den som gillar fartfylld träning och vill ta ut sig rejält på yogamattan.

Yin

Vad är det? Yogaform där man håller positionerna längre, mellan 3 och 5 minuter, för att komma åt kroppens djupt liggande bindväv. Tvärtemot andra yogaformer försöker man att passivt vila i positionerna i stället för att aktivt hålla positionen.

Passar vem? Passar alla, men framför allt nybörjaren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN